Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkasbo vill erbjuda fler möjligheter

Möjlighetsskolan vill hjälpa alla barn att nå skolans mål.
– Vi fokuserar på färdigheter och förmågor, inte problem. Det är jätteviktigt, säger Birgitta Åberg, rektor på Folkasboskolan.

Annons

När Birgitta Åberg började att arbeta som rektor på Folkasboskolan i Pålsboda uppmärksammade hon att vissa elever inte varit närvarande i skolan på många månader.

Eftersom hon tidigare arbetat med ett projekt i Katrineholm som fått positiv respons beslöt hon sig för att införa Möjlighetsskolan även i Hallsbergs kommun.

Tanken är att hjälpa elever som har hög frånvaro och som är i behov av ett alternativt arbetssätt i skolan. Detta sker i mindre arbetsgrupper med hjälp av bland annat utomhuspedagogik och äventyrspedagogik, berättar Åberg.

– Man jobbar mer med båda hjärnhalvorna än vad man gör i den vanliga skolan.

Vissa av eleverna får fortsätta i sin ordinarie klass, andra behöver en mer skräddarsydd lösning.

När skolans pedagoger eller elevens föräldrar ser ett behov av ett alternativ till den ordinarie undervisningen ska denna elev erbjudas Möjlighetsskolan.

– Jag vill inte tvinga in någon. Detta är ett erbjudande, poängterar Åberg.

Möjlighetsskolan är uppdelad i två grupper. En för de äldre eleverna, årskurs 6–9, och en för de yngre, årskurs F–5.

Birgitta Åberg berättar att Möjlighetsskolan så småningom kan vara ett alternativ till den vanliga undervisningen även för elever som är skoltrötta och tycker att skolan är tråkig.

– Min vision är att hela Folkasbo ska bli en Möjlighetsskola. En skola där alla barn når målen och går med glädje, trygghet och lust. Så är det inte i dag.

Projektet startade under vårterminen 2012 och planeras att pågå till våren 2015. För att finansiera Möjlighetsskolan kommer kommunen att söka projektpengar från Skolverket och länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons