Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkasboskolan slipper betala vite

I dag firas skolavslutning runt om i Sydnärke. I Pålsboda jublas det dubbelt upp. Folkasboskolan har rest sig efter raden av brister som Skolinspektionen slog ned på i fjol, och slipper vite.

Annons

Den blomstertid nu kommer. Sommarlovet står för dörren och denna torsdag är fylld av förväntan, skratt och blomdoft ute i Sydnärkes grundskolor.

I år kan även Folkasboskolan stämma in i sången. Lagom till lovet avslutar Skolinspektionen sin tillsyn som har pågått över ett år där. Myndigheten är nöjd och kommer inte gå vidare med sitt tidigare beslut om vite på 500 000 kronor.

– Det känns jättebra. Sedan april 2014 har vi jobbat stenhårt med alla punkterna som vi fick anmärkning på, säger rektor Carina Brandt Nilsson.

I sitt beslut konstaterar Skolinspektionen att rektor bland annat har förbättrat Folkasboskolans rutiner för att tidigt fånga upp elever i behov av stöd, och för att få elever med stor frånvaro tillbaka i skolan.

Vidare samarbetar lärarna nu mer med varandra, och anpassar undervisningen utifrån elevernas olika behov och förutsättningar. Det finns i dag ett gemensamt förhållningssätt i arbetet med att ge alla elever trygghet och studiero.

Av inspektionens beslut framgår också att elever som intervjuats upplever att Folkasboskolan blivit bättre och tryggare.

– Beslutet betyder väldigt mycket. Det är ett erkännande att det vi gjort varit rätt. Det lyfter oss alla och ger arbetsglädje till dem som jobbar i skolan, säger Carina Brandt Nilsson.

Totalt fick Folkasboskolan anmärkningar på 19 punkter. Ett hot om vite utfärdades om inte Hallsbergs kommun såg till att bristerna rättades till.

Senare inleddes dessutom en särskild utredning kring en lärare, då det framkom att det fanns en lärare som eleverna var rädda för.

I samband med skolavslutningen 2014 träffade NA två flickor på Folkasboskolan, Karin och Petra. De berättade om priset de fått betala då goda rutiner på Folkasbo hade brustit. Det var en sorglig berättelse om våld, rädsla och en vuxenvärld som sviker.

Hur tänker du när du ser tillbaka?– Jag hade jobbat här i sju dagar när Skolinspektionen kom. Rapporten vi fick var oerhört tuff, och personalen misströstade, berättar Carina Brandt Nilsson.

– Men tillsammans kunde vi landa i att det var en bra analys, som var till för att hjälpa oss. Sen kavlade vi upp ärmarna och satte i gång.

Allra mest har de jobbat för trygghet och studiero, en förutsättning för att eleverna ska lyckas i skolan, menar rektorn.

– En stor glädje är också att nu kan vårdnadshavarna känna att de har en bra skola i närområdet, en skola med struktur och god ordning.

Mer läsning

Annons