Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus blir inte byggnadsminne

Hallsbergs Folkets hus förklaras inte som byggnadsminne. Det har länsstyrelsen beslutat. – Hoppet var att de skulle se husets värde som en del i stationssamhället, säger Tryggve Thyresson (V) som väckte frågan.

Annons
avslag. Hallsbergs Folkets hus svarar inte upp mot lagens krav för en byggnadsminnesförklaring. Vänsterpartiet fortsätter dock yrka på att rivningen ska skjutas upp. Frågan avgörs i fullmäktige på måndag.

För ett antal år sedan gjordes en dokumentation över värdefulla kulturmiljöer i Hallsbergs kommun. I det dokumentet står: ”Hela Folkets hus är av högt kulturhistoriskt värde”.

Det var ur det perspektivet Tryggve Thyresson ansökte hos länsstyrelsen om att få Folkets hus byggnadsminnesförklarat. Vänsterpartiet har även reserverat sig mot rivningen i kommunstyrelsen.

– Vi vill se åtgärder så att huset inte förfaller mer. Allt behöver inte göras på en gång. Som det ser ut nu får ju kommunen lite finansieringsutrymme framöver, säger Thyresson.

Vänsterpartiet får ett visst stöd av länsstyrelsen. Myndigheten påpekar att byggnader kan ha mycket stora kulturhistoriska värden utan att svara mot lagens krav för byggnadsminnesförklaring. Kommunerna har genom plan- och bygglagen ansvaret för att skydda den stora mängden av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

I lagens mening kan enbart byggnader med mycket stora kulturhistoriska värden, som representerar och speglar landets hela historia, komma ifråga för en byggnadsminnesförklaring.

Mer läsning

Annons