Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets Hus sanerat från kvicksilver

Nu är Folkets hus i Pålsboda kvicksilversanerat.
– Jag är tacksam över att de har gjort det. Men det är ett år för sent, säger Monica Hjälm, föreståndare för Folkets hus.

Annons
Monica Hjälm, föreståndare för Folkets Hus i Pålsboda, är tacksam över att saneringen äntligen är gjord. Men hon tycker att det är ett år för sent, vilket har bromsat upp hennes planer för huset. BILD: SAMUEL BORG

I våras skrev NA om Folkets hus i Pålsboda. Föreståndaren Monica Hjälm var då besviken på landstinget som efter att ha lämnat våningen där folktandvården tidigare huserade inte lämnat platsen som hon menar att de hade kommit överens om.

Köket och badrummet var inte återställda och avloppssystemet var bara delvis sanerat från kvicksilver. Saneringsfirman som gjorde jobbet ansåg att avlopp från handfaten inte behövde spolas rena eftersom kvicksilver inte hade hanterats i dem.

Det här fick dock Hallsbergs miljöchef Leif Welander att reagera. Han skickade en skrivelse till landstinget där han påtalade att en ordentlig sanering måste göras med tanke på hur många år det funnits tandläkarmottagning i huset innan amalgamavskiljare infördes.

För två veckor sedan sanerades husets avloppsledningar. Detta för att få bort de kvicksilverrester som under årens lopp satt sig i ledningarna efter amalgamavfall från tandläkarbehandlingar.

Vaktmästaren Johan Ingjald och Monica Hjälm menar att saneringen dröjt alldeles för länge.

– Det här har förstört ett år för oss. Gymplanerna fanns redan för ett år sedan. Vi har fått avvakta och inte kunnat engagera oss i rätt saker. Det har bara varit tjafs, säger Johan Ingjald.

När ingenting hände från det att den första saneringen gjordes orkade de till slut inte vänta längre utan började förbereda för det planerade gymbygget som ska vara klart i början av januari.

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons