Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För höga mål"

Kritiken mot de högt satta målen är den gemensamma nämnaren bland remissvaren om förslaget till ny barn- och utbildningsplan.

Annons
Kristdemokraterna är en av remissinstanserna som är kritiska mot de höga målen i förslaget till ny skolplan, vilket NA skrev om den 4 januari.

Tidigare i höstas skickades kultur- och utbildningsnämndens förslag på ny barn- och utbildningsplan ut på remiss. Bland svaren som har kommit in är det flera remissinstanser som anser att det är för höga mål i planen.

Moderaterna är en av dem. Partiet har invändningar när det gäller planens kunskapsmål, att alla elever ska ha godkänt i alla ämnen på ämnesproven i årskurs 3, 6 och 9 år 2014. Samma åsikt har partiet om förslaget att det genomsnittliga meritvärdet för elever som lämnar grundskolan ska vara 230 år 2014.

Ulf Ström (S) är vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Han tycker inte att målen med meritvärdet är orealistiskt:

– Vårt mål är 230, riksgenomsnittet ligger på 210-215 någonstans, så det är ju inte extremt högt över riksgenomsnittet. Det finns skolor som har precis lika höga mål som vi har ställt, säger Ulf Ström.

Att andelen elever i årskurs nio som har minst godkänt i alla ämnen ska vara hundra procent år 2014 anser Moderaterna är orealistiskt. Partiet menar att målet borde vara att eleverna ska nå riksgenomsnittet.

– Vi siktar högt, det gör vi. Men det finns ju skolor som klarar av att leva upp till så höga mål, säger Ulf Ström.

Läs mer i söndagens NA.

Mer läsning

Annons