Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För många är detta höjdpunkten på dagen"

Efter maten konstaterar Elsie Hagberg att hon kan tänka sig att äta kommunal matlåda även i framtiden.
– Detta tyckte jag var riktigt bra, säger Elsie Hagberg, SPF.

Annons
Förhoppningen är att SPF:s undersökning av länets matlådor till äldre kan leda till förbättringar. Här proväter Inga-Lisa Skirling, Hans Nilsson och Lisbeth Nylin. Vid bordets kortända sitter Lennart Nordin och Annika Winqvist.

I går skedde SPF:s första provätning av hemtjänstens och äldreomsorgens matlådor. Första kommun ut var Hallsberg. På menyn stod en vakuumpackad matlåda från Sala innehållande en Wallenbergare, potatismos, brunsås, ärtor och lingonsylt.

– Det var godkänt, men jag saknade kryddan, säger Hans Nilsson, SPF.

– Jag tycker inte att det var så dåligt, säger Inga-Lisa Skirling, SPF.

SPF:s projekt går ut på att helt förutsättningslöst titta på vad det är för mat som serveras länets äldre, berättar projektledare Ulf Grell, ledamot i SPF:s distriktsstyrelse. Det som är dåligt kan förhoppningsvis bli bättre efter undersökningen. Och det som är bra ska lyftas fram så det inte försämras vid eventuella nedskärningar.

– Många av våra medlemmar har matlådor eller kommer att få, säger Ulf Grell.

Han anser att undersökningen är viktigt eftersom maten har en så stor betydelse för ett bra åldrande.

– För många är detta höjdpunkten på dagen.

Överläkare Gunnar Akner är professor i geriatrik, läran om sjukdomar hos äldre. Han berättar att det är viktigt att se till helheten för att må bra och att mat och näringsfrågor är mycket viktiga för att få ett bra levnadsvärde.

– Trots det är bara 1,6 procent av landets 12 000 sjuksköterskor inom äldreomsorgen specialiserade inom dietetik, säger Gunnar Akner.

Resultatet från undersökningen kommer att sammanställas i en rapport till hösten. Förutom provätningarna kommer även matens näringsinnehåll och intervjuer med kommunernas kostansvariga att ingå i rapporten.

– Förhoppningsvis blir detta något som kan förbättra för kommunerna, säger Ulf Grell.

På menyn stod Wallenbergare, potatismos, brunsås, ärtor och lingonsylt.

Projektet

SPF:s länsavdelning har beviljats 80 000 kronor från förbundet centralt för att kontrollera de matlådor som de äldre får i Örebro läns kommuner.

Projektledare är Ulf Grell från Örebro, ledamot i SPF:s distriktsstyrelse.

I projektet ingår även dietist Stina Engelheart och Gunnar Akner, överläkare och professor i geriatrik vid Örebro universitet – läran om sjukdomar hos äldre.

Under 12 veckor kommer samtliga kommuner i Örebro län att besökas.

SPF-medlemmar från respektive kommun proväter de kommunala matlådor som serveras inom hemtjänsten och äldreomsorgen.

Poäng sätts på matens: doft, utseende, smak, konsistens, mängd och temperatur.

Matens näringsvärde ska även kontrolleras.

Resultatet sammanställs i en rapport till hösten.

Mer läsning

Annons