Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbandet som stöttar de stora

Lördag 18 januari är det säsongspremiär hos Hallsbergs jazz- och bluesklubb. Flera stora artister väntas, och alla kommer att backas upp av ett mycket omtyckt förband – musikeleverna från Kävesta folkhögskola.

Annons
Gott renommé. Musikeleverna från Kävesta har tagit plats bland de stora. Eleverna är förband på alla konserter hos Hallsbergs jazzklubb. Här är ett gäng: från vänster Nicklas Boman, August Eriksson, Rasmus Eriksson, Olle Hellbring och Paul Bärjed.

Jazzklubben och Kävesta folkhögskola har samarbetat länge. I början var utbytet lite trevande, musikeleverna uppträdde bara då och då.

I dag är det helt annorlunda. Kävesta har en självklar plats som förband på varje konsert hos jazzklubben. Det har också blivit tradition att folkhögskolan står för avslutningskonserten varje vår.

På lördag drar säsongen i gång med trion Dubé, Fhager, Norrefalk på scenen. NA har träffat några musikelever som berättar om utmaningen att vara förband.

– Alla vi som går jazz-, pop- och rock-linjen turas om att spela på jazzklubben. Redan när man söker till Kävesta får man veta att som musikelev deltar man i många konserter, berättar Rasmus Eriksson.

– Det är roligt, och en del av att man håller på och spelar – att få uppträda och visa vad man kan, tillägger August Eriksson.

Många kända artister spelar hos jazzklubben. Är det inte nervöst att vara förband?

– Jo, det är klart. Det är ett privilegium att få spela på samma scen. Men vi är där för att öva, vi fattar det, säger Nicklas Boman.

Prestationsångest?

– Nej, vi tänker inte att vi ska vara bättre än dem. Det handlar om att göra sitt bästa, säger Olle Hellbring.

Eleverna berättar att de ”får med sig” mycket från spelningarna. De planerar noga utifrån vilken artist som ska komma, och funderar på vad som kan tänkas gå bäst hem hos publiken.

– Vi får jättebra kritik, från alla som är där. Det har blivit så att många kommer dit också för att vi spelar, säger Rasmus Eriksson och ser glad ut.

Peter Alsterlund är lärare på musiklinjen i Kävesta. Han är både glad och stolt för att eleverna anlitas till spelningar, och för att skolan har ett sådant förtroende.

– Spelningarna på jazzklubben är de bästa lektionerna de kan få. Då blir det tydligt vad man gör bra, och vad som behöver förbättras. De flesta av våra elever ska vidare till högre utbildningar sedan, säger han.

Vid Kävesta finns även en linje för klassisk musik. Totalt är skolans musikelever engagerade i runt 100 uppträdanden varje läsår.

Efter premiären på jazzklubben blir nästa spelning 8 februari, T-Bear the Dukes of Rhytm. Lördag 1 mars uppträder Mikael Rickfors Bronk. Mer info: hallsbergsjazzochbluesklubb.com

Kävesta musiklinje håller ställningarna, är förband på samtliga konserter hos jazzklubben i vår. Rasmus Eriksson, Paul Bärjed, Olle Hellbring.

Mer läsning

Annons