Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företaget Pikab i Hallsberg läggs ned

Samtliga 35 anställda på Pikab i Hallsberg är varslade om uppsägning. Företaget är köpt av Laserkraft AB som nu tänker samordna all produktion till sin anläggning i Bredaryd.

Annons
läggs ned. Laserkraft AB, som köpte Pikab i våras, lägger ned produktionen i Hallsberg. 35 anställda berörs. Foto: Alexander Lindhe.

Det var i mars i år som småländska Laserkraft förvärvade Pikab plåtdetaljer i Hallsberg AB. Pikab, som startade 1987, låg då utlagt till försäljning.

– Vi fastnade för att Pikab har en intressant kundstruktur. Företagets produktion är likartad den som vi har på Laserkraft, säger Anders Wenell från ledningsgruppen för Laserkraft AB.

Efter förvärvet har företagsledningen gjort en analys av den nya situationen. Den har lett fram till att de ser det som nödvändigt att samordna all produktion till Bredaryd.

– Vi har en ekonomisk realitet att för hålla oss till, även om det här naturligtvis är ett tråkigt besked för Hallsberg.

Samordningen medför att all personal vid Pikab, 35 personer, är varslade. Förhandlingar har inletts med de fackliga parterna om förändringen.

Enligt Anders Wenell kommer det att behöva rekryteras ett större antal medarbetare för att möta den ökande omsättningen i Bredaryd. I första hand ska dessa tjänster erbjudas till dem som nu finns vid Pikab.

– Vi har erbjudit alla anställda en övergång. Alla kommer sannolikt inte önska sig ett jobb 27 mil bort från Hallsberg, men intresset är gott.

Överhuvudtaget har de anställda på Pikab hanterat det tuffa läget på ett föredömligt och professionellt sätt, anser Anders Wenell.

– Det råder hög moral bland den personalen, säger han.

Kommer ni att göra något för dem som funderar på att flytta med till Bredaryd?

– Ja, vi ska ordna en besöksdag i Bredaryd, tillsammans med representanter från kommunen. Då ges information om boenden och fritidsaktiviteter och man får bekanta sig med orten.

Samordningen av företagen kommer gå till så att produktionen succesivt överförs under 2015 från Hallsberg till Bredaryd, och de nya tjänsterna tillsätts efterhand. För dagen har Laserkraft runt 60 anställda.

Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, är inte glad åt förändringen.

– Nej, det här var ett tråkigt besked, och väldigt jobbigt för de anställda och deras familjer, säger han.

Att en företagsledning ser om sitt hus är en naturlig del, menar Andreas Svahn. Men från kommunens sida vill de naturligtvis verka för att företagen ska växa och utvecklas i Hallsberg, som exempelvis Posten, Green cargo och Ahlsell har gjort.

Den här gången blev det inte vinstlott för Hallsberg. Ljuspunkten är att de som jobbar på Pikab är mycket yrkeskunniga, menar Andreas Svahn, det är personal som behövs och är eftertraktade ute i arbetslivet.

NA har varit i kontakt med Pikab, men de avstår från att lämna några kommentarer i nuläget.

Mer läsning

Annons