Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan har blivit elevkök

Alléskolan har tagit över Försäkringskassans före detta lokaler i Hallsbergs galleria. Något som skolledningen tyckte passade som hand i handsken inför utvecklingen av det nya restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Annons
Det är full fart då eleverna på hotell- och restaurangprogrammet lagar mat, vilket alla förbipasserande kan beskåda genom fönstret ut mot gallerian. Och nu ryms här än fler elever i och med de nya lokalerna.

Alléskolans hotell- och restaurangprogram flyttade in i gallerian för två år sedan där elever nu driver Restaurang Allé. När försäkringskassan skulle flytta från de angränsande lokalerna, var Lars Eriksson, program-ansvarig för hotell- och restaurangprogrammet, genast på hugget.

Han fick som han ville

– Jag hade en vision om hur vi skulle kunna bygga om lokalerna. Och jag fick precis som jag ville, säger en nöjd Lars Eriksson.

Det före detta kontorslandskapet har förvandlats till kök, ett konferensrum har blivit klassrum och en stor rymlig entréhall, bageriavdelning och arkivrum fick man också på köpet.

– Vi har investerat tre miljoner i ombyggnation och en miljon till ny utrustning. Men vi behövde inte skjuta till några nya pengar. Eftersom vårt elevantal ökar så täcker det upp för utgiften, säger Hans Karlsson, ordförande i Sydnärkes utbildningsförbund.

De nya lokalerna används redan flitigt, och kommer än mer väl till pass nästa höst. Då övergår nuvarande hotell- och restaurangprogrammet till att istället delas upp i hotell- och turismprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Det nya köket kommer främst att användas till livsmedels-eleverna, där de med målsättning att bli till exempel charkuterist eller bagare kan öva sig i att filéa fisk, skära grönsaker, reda såser med mera, säger Lars Eriksson.

Mer läsning

Annons