Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första fadderprojektet för Allés teknikelever

I onsdags var det ”examen” i Alléskolans projekt med företagsfaddrar för teknikprogrammets förstaårselever.
Under fem höstveckor har de femton eleverna i klass TE1B fått bekanta sig med företag och deras anställda från två Sydnärkekommuner.

Annons
Simon Alfredsson och Anton Nordin-Persson skötte datorn när de tillsammans med Eric Karlsson presenterade sin företagsgranskning av svetsföretaget Esab. Åhörarna fick ta del av allt från företagets historia fram till dagens produkter.BILD: GÖRAN KEMPE

– Vi startade det här som ett provprojekt för att eleverna ska få möjlighet att skaffa sig en bild av hur verkligheten utanför skolans teknikprogram ser ut, säger Anette Bengtsson som är programansvarig för Alléskolans teknikprogram.

Enligt Anette Bengtsson innebär projektet med företagsfaddrar att skolan bättre ska kunna anpassa sin utbildning till de behov som finns hos teknikföretagen.

De fem företagen som ingått i projektet är Hallsbergsbaserade Volvo Construction Equipment och Arho samt Laxåföretagen Esab, Laxå Special Vehicles och Mekverken Tools AB.

Projektet har börjat med att eleverna själva fått ta kontakt med företagen i projektet.

Sedan har de ”dammsugit” företagen på information genom att intervjua företagsledare och anställda samt tagit reda på företagens historia och tillverkning.

De har även tagit reda på vilka utbildningar som behövs för de olika personalkategorierna på företagen. Hur lönebilden ser ut samt hur fördelningen mellan män och kvinnor är.

Simon Alfredsson, Anton Nordin-Persson och Eric Karlsson har under tre dagar lagt Laxåföretaget Esab under sin lupp.

– Det här har varit ett bra tillfälle att få visa upp sig för företaget. Jag har stärkts i min uppfattning att fortsätta min utbildning inom det tekniska programmet, säger Anton Nordin-Persson.

Göran Kempe

Läs mer i fredagens NA.

Mer läsning

Annons