Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt väntan på ekologisk begravning

Maud Strannebys pappa ligger i ett frysrum i Örebro krematorium i väntan på att det ska bli möjligt att frystorka och gravsätta hans stoft. I Linköping kräver socialnämnden att en annan nedfryst kropp som väntar på frystorkning ska gravsättas – mot de anhörigas vilja. Samtidigt tror grundaren att frystorkning kan vara möjligt redan i slutet av det här året.

Annons

För Maud Stranneby i Hallsberg är det inte så dramatiskt. Hennes pappa är död och det har egentligen ingen betydelse om hans kropp vilar ovan eller under jord.

– Känslomässigt spelar det ingen roll. Men visst är det segt att det ska ta sådan tid, säger hon.

Det är nu fem år sedan hennes pappa Roland Stranneby dog. Han var tydlig med att hans kropp skulle frystorkas. Roland hade träffat biologen Susanne Wiigh Mäsak som har tagit fram en metod som gör det möjligt.

– Ur biologisk synvinkel är det tokigt att bränna kroppar eller gräva ner dem på två meters djup. Det är inte bra för miljön, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Under snart tio år har hon kämpat mot myndigheter och politiker för att få bygga det första promatoriet, en anläggning som kan frystorka kroppar. Men den senaste tiden har det kommit flera bakslag. Planerna på en anläggning i Jönköping var långt framskridna, men kyrkofullmäktige backade nyligen ur.

I väntan på anläggningen betalar Susanne Wiigh-Mäsaks företag Promessa Organic hyran för att tio kroppar ska hållas nedfrysta, bland annat Maud Strannebys pappa. Men för tre veckor sedan beslutade socialnämnden i Linköpings kommun att en av dessa kroppar ska gravsättas skyndsamt, mot de anhörigas vilja. Beslutet är överklagat.

– Som jag ser det är ett det ett brott. Hur kan man få för sig att sätta sig över människor på det sättet. Det skadar ju ingen och vi betalar hyra för att kroppen ska förvaras där, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons