Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning om miljöbrott nedlagd

Miljöchefen Leif Welander gjorde en åtalsanmälan till miljöåklagare om misstänkt otillåten miljöverksamhet och miljöbrott vid det upptäckta skrotbilsupplaget. Åklagaren lade dock ned förundersökningen i brist på bevis.

Annons

Åklagaren Aino Alhem vid riksenheten för miljö- och arbetsmål i Stockholm inledde förundersökningen med att förhöra de miljöinspektörer som var på platsen.

– Miljöinspektörerna kunde inte säga att det var skrotbilar det var frågan om. Om det handlar om vanliga fordon så är det en helt annan utgångspunkt, säger Aino Alhem.

– För att misstänka otillåten skrotningsverksamhet måste det vara skrotningsbilar. Båda två uppgav att de uttryckt sig fel. Om inspektörerna som har varit på platsen och sedan gjort en brottsanmälan sedan i förhör säger att de uppgett fel uppgifter så väger jag in det i bedömningen, fortsätter hon.

Gick inte att styrka

När det gäller de uppställda bilarna kunde inte Aino Alhem se att de skulle medföra någon risk för miljön, genom exempelvis läckage, eftersom det inte gick att styrka. Enligt anmälan skulle det ha funnits spår av olja på marken. Vid det första tillsynsbesöket noterade man att det luktade olja inom ett område. Vid det andra besöket fanns den misstänka oljelukten inom ett annat område, i närheten av en spillvattenbrunn. Ingen noterade att det fanns olja i marken inne på området vid någon av besöken.

– Som åklagare måste jag kunna bevisa att det är olja, men de hade inte tagit några prover, säger Aino Alhem.

Den 26 maj blev det översvämning i avloppen i Östansjö till följd av kraftiga regn. I samband med det läckte 1 500 liter olja ut ur en dieseltank inne i Östansjö skola. Alhem väger in den händelsen i beslutet och menar att oljelukten kan förklaras av läckaget.

– För att jag ska kunna vidta åtgärder måste jag ha en brottsmisstanke. Allt detta sammantaget gjorde att jag inte såg någon anledning att fortsätta med förundersökningen, säger Aino Alhem.

Mer läsning

Annons