Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föryngring och miljöfrågor i fokus

Kommunledningen föryngras och slår ett extra slag för det uthålliga samhället. Två kvinnor är utsedda att personifiera dessa båda satsningar – gymnasieeleven Amanda Vikenfalk och miljökämpen Maja Stopek.

Annons
Amanda Vikenfalk är ny ordinarie ledamot i kultur- och utbildningsnämnden. Hon är också ersättare i kommunstyrelsen. BILD: BARBRO ISAKSSON

Ungefär som en gammal lp-skiva som hakat upp sig brukar politikerna i kommunfullmäktige stå och tjata om att ”vi borde bli yngre i den här församlingen”. Den här gången har de gjort slag i saken.

– Jag fyllde 18 år i somras, säger Amanda Vikander.

För att Amanda ska känna sig delaktig och behövd från början har hon fått en ordinarie plats som ledamot i nya kultur- och utbildningsnämnden. Dessutom sitter hon i kommunfullmäktige, och blir ersättare i kommunstyrelsen.

Hur kom du in i detta?

– Lars Billström, ordföranden i kommunrevisionen, är min morfar. Vi har alltid pratat politik hemma, jag är uppväxt med det, förklarar Amanda som bor i Samsala i södra Hallsberg.

Hon går sista året på samhällsvetenskapliga programmet, i Alléskolan. Efter det tänker hon plugga vidare. Samhällsfrågor intresserar Amanda. Hon tänker inte bli en dagslända i politiken.

Maja Stopek är ny vice ordförande i fullmäktige och Hallbo och blir även ledamot i kommunstyrelsen. Hon gick med i socialdemokraterna 2006 och har suttit i miljö- och tekniknämnden. Hon tycker att miljöfrågorna är ett eftersatt område:

– Men det handlar inte bara om Hallsberg, utan landet i stort. Man förstår inte allvaret och är rädd för att ta i det, säger Maja Stopek, som till vardags är lärare på Transtensskolan.

Maja tror att hennes plats i kommunstyrelsen kan bli värdefull för att få genomslag för miljöfrågorna.

– Då har man möjlighet att påverka kommunen som helhet.

Barbro Isaksson

Samuel Borg

Läs mer i lördagens NA.

Maja Stopek är ny vice ordförande i fullmäktige och Hallbo. Hon är också ny ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.  BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons