Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fukt har gjort förskola ohälsosam

Förskolan Stjärnan vid Östansjö skola är utdömd. Fukt i bottenplatta och väggsyllar har gjort inomhusmiljön ohälsosam. Ett 25-tal barn med personal kommer att få ny hemvist i en paviljong.

Annons
drabbad skola. Kommunen förbereder för paviljongen som ska ersätta den fuktskadade förskolan Stjärnan, som syns i bakgrunden. Östansjö skola har drabbats hårt av översvämning, brand och flera lokalproblem de senaste åren.

Det luktar illa. De orden har varit flitigt använda på förskolan Stjärnan i flera år. Förskolan är inrymd i en separat byggnad vid Östansjö skola. Det finns även en slöjdsal i huset.

Personalen har påtalat den otäcka lukten och uttryckt sin oro många gånger. Några dras med dålig hälsa. Även föräldrar har undrat om inomhusmiljön är som den ska vara.

– Vissa åtgärder har vidtagits. Men nu ska vi gå till botten med det här, säger Jan Lindblom, fastighetschef i Hallsbergs kommun.

Grundproblemet är fukt. Huset står på en betongplatta som blivit fuktig. Ovanpå plattan ligger en träkonstruktion av impregnerat virke. När väggsyllarna blir fuktiga avges gaser som är ohälsosamma.

– Den här typen av konstruktion användes mycket på 60-70-talet. Men markförhållandena vid Östansjö skola passar inte för det. I dag hade man inte byggt på det sättet, säger Jan Lindblom.

Är gaserna farliga?

– Det finns ingen forskning på om det är farligt eller ofarligt. Nu utrymmer vi byggnaden och ser över den ordentligt. Efter det får vi ta ställning till hur vi ska göra med huset.

Analyserna som gjorts visar att det rör sig om låga halter av ohälsosamma gaser. Hur ”sjukt” huset egentligen är väntas utredningen visa.

Problemet ställdes på sin spets strax innan jul. Tidigare under hösten hade man installerat helt ny ventilation i förskolan. Det visade sig dessvärre att den dåliga lukten inte försvann ändå.

– I samband med nya mätningar och analyser upptäckte man till sist hur det är ställt, säger förskolechef Helena Finnman.

Ansvariga vid utbildningsförvaltningen och fastighetsavdelningen beslutade då snabbt att Stjärnan skulle utrymmas, och föräldrar kallades till informationsmöte.

– Man kan naturligtvis tycka att åtgärder borde ha vidtagits för längesedan. Vi har i alla fall gjort det nu, så fort vi fick klart för oss att det var fukt i plattan, säger förvaltningschef Fredrik Nordvall.

Man erbjöd verksamheten att flytta ur lokalerna omgående, i väntan på en ny paviljong.

– Personalen fick bestämma. Alla utom två röstade för att de skulle vara kvar i Stjärnan, men ha uteverksamhet tills paviljongen kommer. De som inte ville stanna erbjöds alternativ,säger Helena Finnman.

Alla som vill har erbjudits läkarundersökning genom arbetsgivarens försorg. Några har besvär som de misstänker kan relateras till inomhusmiljön.

Förarbetet med den nya paviljongen pågår och den väntas vara på plats 28 januari.

Mer läsning

Annons