Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulla containrar väcker irritation

Överfulla containrar vid återvinningsstationerna irriterar folk. En kvinna fick köra hem med skräpet igen, vilket ter sig ”korkat” ur miljösynpunkt, anser hon. Det ansvariga företaget menar att besökare måste larma om det är fullt.

Annons
Fullt och fult. Överfulla containrar skapar problem. Så här såg det ut i början på denna vecka vid miljöstationen bredvid Långängsvägen i Hallsberg. Bild: SAMUEL BORG

Sedan mitten på 1990-talet har materialbolag haft ansvar för förpackningsinsamlingen runt om i landet. Efter en något rörig start i Hallsberg hittade systemet sina former där.

”Rena skämtet”I dag finns elva återvinningsstationer på olika håll i kommunen samt en stor återvinningscentral i norra Hallsberg.

Ibland rycker kommunens personal ut och snyggar till vid återvinningsstationerna, ”när det sett för jäkligt ut”, i övrigt sköts städning och hämtning av företaget Förpackning- och tidningsinsamlingen, FTI.

– Det har inte varit några större problem, men under förra året blev det värre. Det kommer samtal till kommunen om överfulla återvinningsstationer. Vi har skickat in anmälan till FTI, säger Peder Karlsson, enhetschef vid Hallsbergs kommun.

Återvinningsstationerna vid Nytorget och Motalabommarna har sett värst ut, enligt Peder Karlsson. NA har fått uppgifter om att tömningarna tycks släpa efter även vid Lång-ängsvägen.

– Det är rena skämtet. Jag fick åka hem med skräpet igen, säger en kvinna som NA har talat med.

Lockar barnÖverfulla containrar kan också vara lockande. Enligt Peder Karlsson har man sett barn böka runt vid återvinningsstationen på Nytorget. Troligen letar de efter pantburkar, men det är inte bra att de hålls där, menar han.

Annica Dahlberg är informationschef vid företaget FTI. Hon betonar att det är viktigt att larma dem om det är problem vid återvinningsstationen.

– Vår ambition är att hitta bra lägen och tömma precis innan det blir fullt. Vi är på rätt väg, och vi har inte så mycket klagomål längre, men vi är inte nöjda, säger hon.

– Vi håller också på att byta ut alla behållare, tillägger Dahlberg.

Fotnot: Servicetelefon till FTI: 0200 – 88 03 11.

Mer läsning

Annons