Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige lade sig på rygg

Kommunfullmäktige lade sig på rygg; hanteringen av bostadsbygget Kopparslagaren gick fel. – Men – så går det inte till längre, lovar kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Annons
ny ordning. Kvarteret Kopparslagaren överläts aldrig till bolaget som kommunen bildade. I går skrotade fullmäktige bolaget och upphävde beslut om borgen.Foto: Jan Wilk

På måndagskvällens möte i kommunfullmäktige i Hallsberg blev det räfst och rättarting. Detta sedan revisorerna granskat hur det gick till när kvarteret Kopparslagaren kom till år 2010.

Som NA tidigare berättat är revisorernas kritik inte nådig. Dåvarande kommunstyrelsen sågas både vad gäller bostadsbyggets beredning och avskrivningsmetoderna.

– I vårt svar har vi lagt oss på rygg och visat strupen. Vi instämmer i kritiken, sade Andreas Svahn på fullmäktiges möte.

Men han betonade att som bygget av Kopparslagaren hanterades år 2010 går det inte till när kommunen bygger hus i dag, år 2014.

– Vårt nya kvarter Kronan är en lysande framgång, liksom Hallbos Mejeriet.

Beredningen av Kopparslagaren hade en annan ordning. Bland annat beslutade kommunfullmäktige år 2011 att ett kommunalt aktiebolag skulle bildas där fastigheten skulle placeras.

Bolaget utformades som ett dotterbolag till det större kommunbolaget Hiba, och fick namnet AB Kopparslagaren. Bolaget beviljades kommunal borgen med 40 miljoner kronor.

– Men Kopparslagaren placerades aldrig i bolaget, och det har diskuterats. Men i årsredovisningarna har det framkommit att fastigheten ligger i förvaltningen.

Oavsett vad som har varit eller inte ska det nu rättas till, förklarade Andreas Svahn vidare.

Sålunda upphävde kommunfullmäktige i går beslutet om borgen för det tänkta bolaget AB Kopparslagaren. Likaså upphävdes det tidigare beslutet om att lägga fastigheterna i aktiebolag.

Flera har undrat varför kommunen bildade ett bolag när det ändå aldrig användes. Kommundirektör Torbjörn Dybeck känner till en del om processen från 2011, och varför man behöll Kopparslagaren i kommunal förvaltning.

– Det kom nya regler då för marknadsvärderingen. Om fastigheten hade placerats i bolaget hade värdet blivit lägre än det bokförda, förklarar han.

Det kostade 9 000 kronor att starta bolaget, och 7 000 kronor i revisionsarvode i två år, vilken kan upplevas onödigt eftersom bolaget stod tomt. Det som blev tokigt är att tiden rullade på utan att man tog ett nytt beslut i fullmäktige, menar Dybeck.

Mer läsning

Annons