Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt inledning på föreläsningshösten

På torsdagskvällen var det fullsatt inne på Hallsbergs bibliotek, då Maria Sedell, poeten Dan Anderssons barnbarn, bjöd på en gripande berättelse.

Annons
Maria Sedell och Andreas Jacobsson bjöd tillsammans på berättelsen om Anna-Stinas Knas liv. Foto: ÅSA ERIKSSON

600 personer har hittills hört livsberättelsen om Dan Anderssons farmor, Anna-Stinas Knas. Intresset var stort även när berättarföreställningen kom till Hallsbergs bibliotek. Först till kvarn gällde för en vecka sedan då gratisbiljetterna släpptes, och arrangörerna tvingades säga nej till många som kom för sent.

Men det blir fler chanser, på fler orter.

- Mitt mål är att göra 100 föreställningar, säger Maria Sedell, barnbarn till Dan Andersson.

Under berättelsen har hon vid sin sida Andreas Jacobsson, som med introvert spel på ensam cello ger extra stämning åt den starka berättelsen.

Anna-Stina Knas blev i slutet av 1800-talet änka med fem barn att försörja. Hon kämpade ständigt för att hålla svälten borta från dörren och blev trakasserad av markägare och järnbruk.

En avgörande sak till hennes fördel var dels att hon aldrig någonsin gav upp, dels att hon lärt sig läsa och skriva av sin mor, som hon i sin tur förde vidare till sina barn, vilket i sin tur gjorde att Maria Sedell nu kan återberätta hennes liv för dagens lyssnare.

En mycket utförligare artikel kommer senare i papperstidningen.

Mer läsning

Annons