Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrade får chans till tio nya jobb

Funktionshinder inget hinder. Socialförvaltningen inleder ett samarbete med den ideella föreningen Bra och begagnat i Hallsberg. Det innebär runt tio nya arbetstillfällen för människor med särskilda behov.

Annons

Kommunen är enligt lag skyldig att ordna sysselsättning åt vissa grupper med funktionshinder. Inom socialförvaltningen bedrivs därför så kallad daglig verksamhet.

– De här grupperna har på kort tid ökat i antal. Samtidigt är det svårt att hitta sysselsättning, säger socialchef Jan-Åke Ahlin.

Faktum är att för unga med lätt utvecklingsstörning, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller psykisk funktionsnedsättning har det inte funnits någon riktigt bra daglig sysselsättning.

Därför är glädjen stor att det nu har öppnat sig en ny möjlighet. Tillsammans med föreningen Bra och begagnat ska kommunen utforma ett projekt som ger jobb åt människor som har mycket särskilda behov.

Ideell förening

Bra och begagnat är en ideell förening utan vinstintressen. NA har tidigare berättat om föreningen och seconhandbutiken som öppnade i Hallsberg i höstas.

Föreningen återvinner begagnade varor av alla de slag. Överskottet går till socialt arbete i cirka 25 länder.

Bakom satsningen Bra och begagnat står flera kyrkor i Sydnärke, liknande verksamhet finns i Örebro också. Nu räcker de ut handen till dem som har det svårt på hemmaplan också.

– Det känns som om det här blir väldigt bra arbetstillfällen. Vi har också lite statsbidrag att skjuta in i projektet, säger socialnämndens ordförande Magnus Andersson (S).

En förstudie till projektet har redan genomförts. Det arbetet bestod i att demontera utsorterade datorer från kommunens olika verksamheter.

Flera idéer finns. Inom Bra och begagnat jobbas exempelvis mycket med städning, sortering, tvätt, strykning, lagerarbete och flyttar.

Nämnden beslutade på onsdagen att projektet ska genomföras, alla ledamöter sade ja.

Mer läsning

Annons