Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra körer sjunger in våren

PÅLSBODA. För första gången blir det en jättekör på 50 personer som sjunger in våren i Boo kyrka. Då krävs det att sångarna från de fyra körerna är samstämda.

Annons
Maffig kör. Kristina Algotsson är bestämd och energisk som ledare för Trivselkören. Det gäller att alla stämmor är intrimmade inför söndagens vårkonsert i Boo kyrka.

En efter en trillar körmedlemmarna in i kyrkans församlingshem i Pålsboda. Den här kvällen ska de femtio personerna gemensamt träna sina stämband inför helgens vårkonsert i Boo kyrka.

– Det här är livet, rena medicinen för kropp och själ, säger Kristina Algotsson körledare.

Stämmorna trimmas

Klockan närmar sig sex på kvällen, fönster och dörrar har öppnats till lokalen för det är redan varmt trots att jättekören inte ens sjungit upp.

– Det är Kraxkören från Kumla, Qvinnskören från Askersund, Hjortkvarns manskör och Trivselkören från Hjortkvarn som ska få stämmorna intrimmade till söndagens vårkonsert.

– Det är första gången som vi kör alla körer tillsammans, och det ska bli jättespännande och roligt att framföra körsånger ihop, säger Kristina Algotsson.

Det har blivit poppulärt att sjunga i kör, inte minst med draghjälp av TV4:s ”Körslaget”.

Olika kunskaper

– Körerna är på olika nivåer kunskapsmässigt, så det här ska bli spännande att se hur det kommer att gå. Alla är ju så taggade och tycker det är roligt med körsång så jag är inte orolig, säger Algotsson.

Kraxkören är en helt nyfödd kör från Kumla och det blir för många ett stort steg att gå samman och uppträda ihop med de andra körerna från Sydnärke.

Ingela Johansson har varit aktiv inom Kumlarevyn tidigare och nu vill hon pröva på det här med körsång.

– Jag vill utveckla min sångförmåga och då upptäckte jag hur himla kul det var med körsång.

Hon förklarar att det inte bara är sången utan gemenskapen som betyder mycket också, plus att man inte behöver gilla musikvalet.

– Hemma lyssnar jag vanligtvis inte på sådan här musik som vi sjunger i kören, jag gillar hårdrock och punk, säger Ingela Johansson medlem i Kraxkören från Kumla.

Jättekul med kör

Och att det betyder mycket att träffas och sjunga ihop bekräftas av Carina Cederlund från Rönnestorp utanför Askersund.

– Jag sjunger och spelar själv ofta så det här med kör är jättekul. Då hänger inte allt på mig liksom, kan jag inte allt i sången så mimar jag, säger Carina Cederlund med ett pillemariskt leende.

Kören är nu fördelad så att tenorer och altar och basar står på rätt plats i kören. Kristina Algotsson stampar rytmiskt i gång kören som sjunger upp för att sedan ge sig på körsångerna som ska repeteras in under kvällen i församlingshemmet i Pålsboda.

Mer läsning

Annons