Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap och lägre priser med en förening

En villaförening kan hjälpa grannar att sänka sina hushållskostnader. I Hässlebergs villaförening vill de få billigare priser, jobba för en bättre närmiljö och ha trevligt tillsammans.

Annons
I helgen anordnade Hässlebergs villaförening en arbetsdag för att förbättra tillgängligheten till elljusspåret i närheten. Genom att lägga ut grus på skogsstigen kan fler komma ut i skogen med barnvagn, rullstol och rullator. Viktoria Welander och Hans-Olov Moberg krattar medan Göran Eklöf och Calle Lundqvist kör skottkärror med sand.

I vissa bostadsområden väljer grannar att bilda en förening tillsammans.

– Många gånger måste det dyka upp en enskild fråga för att man ska få med alla på tåget, säger Anders Oxelgren.

Han berättar att Hässlebergs villaförening, där han är kassör, bildades 1998 eftersom hushållen i Hässleberg kunde få betydligt billigare kabel-tv om Telia bara behövde skicka ut en faktura.

– Vi betalar drygt halva priset mot vanligt.

Projekt varje år

Sedan dess har Hässlebergs villaförening jobbat med något projekt varje år. Bland annat ordnade föreningen lägre pris till sina 64 medlemshushåll när de bytte pannor och ventilation i villorna.

– Husen har några år på nacken och behöver snart målas om. Då kan vi förhandla om grupprabatt, förklarar Viktoria Welander, ordförande i föreningen.

Förutom att minska medlemmarnas hushållskostnader arbetar villaföreningen med att göra närområdet vackert, tillgängligt och trafiksäkert.

Just nu arbetar de bland annat med grannsamverkan och att sänka bilisternas hastighet i området.

Familjefest

Även gemenskapen i ett bostadsområde är viktig. Nyligen anordnade Hässlebergs villaförening en familjefest med hoppborg, gratis korv och godis samt besök av bland annat räddningstjänst och ambulans.

– Vi hade fått ihop många sponsorer så kalaset kostade föreningen 1 000 kronor, säger Viktoria.

Hon konstaterar att en villaförening gör det lättare att lära känna sina grannar.

– Det är ett nätverk där man pratar med varandra.

Mer läsning

Annons