Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjande siffror för Alléskolan

De preliminära ansökningssiffrorna till Alléskolan i Hallsberg är positiva. Jämfört med förra året ökar antalet med nästan 20 procent. Svårare ser det ut för John Norlandergymnasiet i Kumla, där ansökningarna i stället minskat med drygt 20 procent.

Annons
Guidning. Niondeklassaren Maya Pettersson från Örebro besöker teknikprogrammet på Alléskolan för att se om det kan passa henne. Hon visas runt av en av programmets förstaårselever, Linnea Åsenlund från Kumla.

Förra året sökte 372 personer in till Alléskolan i första hand och i år är siffran 443. En ökning på 19 procent.

– Det är glädjande siffror. Trots att vi har en demografi som visar att vi har färre unga i den här åldern några år framöver, så får vi fler ansökningar. Det är jätteroligt, säger Marie Kilk, förbundsdirektör på Sydnärkes utbildningsförbund.

Alléskolan har i dag elever från 36 olika kommuner, och ansökningarna från långväga elever blir allt fler. Men även bland de kommuner som ingår i Sydnärkes utbildningsförbund, Askersund, Laxå och Hallsberg, ökar antalet.

– Det har förändrats, det är fler av våra egna ungdomar som väljer att stanna och gå i Hallsberg, säger Marie Kilk.

Den preliminära siffran på 443 inkluderar dock även de som ännu inte är behöriga och därmed ännu inte antagna. Men även siffrorna enbart för de antagna eleverna ökar. 372 i år jämfört med 307 i fjol.

Trots ökningen kommer konkurrensen om utbildningsplatserna inte att blir svårare. Alla som är behöriga får plats på sitt förstahandsval.

– Vi har sagt att samtliga som är behöriga ska beredas plats. Vi är övertygade om att motivation betyder mycket för studieresultatet, så då är det viktigt att man får gå den utbildning man vill, säger Marie Kilk.

De program som ökar mest är det samhällsvetenskapliga programmet och programmet för handel och organisation. Även bygg- och anläggningsprogrammet samt fordon- och transportprogrammet behåller ett högt antal ansökningar.

John Norlandergymnasiet i Kumla verkar dock ha svårare att locka elever. Enligt gymnasieantagningen i Örebro är förstahandsansökningarna för i år 34 elever, jämfört med 43 förra året. En minskning på 21 procent.

När NA kontaktar John Norlandergymnasiet är det dock svårt att få fram rätt siffror från skolans sida, och de har i stället uppfattningen om att de har ökat antalet.

– Jag har inte de exakta siffrorna från förra året. Nu är det 34 personer som har sökt till oss som sitt förstahandsval. Det är en liten ökning, jag tror det var runt 29 eller 30 ansökningar då, säger Gunnar Andersson, intendent på JN-gymnasiet.

Men enligt gymnasieantagningen var antalet förra året vid samma tidpunkt 43?

– Då kanske det är dags att titta närmare på det här, vi har trott att det är tvärtom, säger Gunnar Andersson som menar att det viktigaste för dem ändå är att titta på de slutliga siffrorna.

– Vi har ännu ingen statistik över andrahandsvalen, och omvalen. Det brukar bli betydligt fler ansökningar i slutänden, säger Gunnar Andersson.

Förra året slutade de 43 förstahandsansökningarna i 50 nya elever.

De populäraste programmen på John Norlander-gymnasiet är bygg- och anläggningsprogrammet och fordon- och transportprogrammet.

Mer läsning

Annons