Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Görans kulturgärning prisad

En gång i tiden arbetade Göran Bergström aktivt för att den gamla skofabriken vid Vadsbron skulle rivas. Förra veckan fick han Hallsbergs kommuns kulturstipendium för sitt arbete med att renovera byggnaden.

Annons
Stolt stipendiat. Göran Bergström har tilldelats Hallsbergs kommuns årliga kulturstipendium på 8 000 kronor för sitt arbete med att renovera den gamla skofabriken vid Vadsbron.

Göran Bergström köpte det före detta garveriet och skofabriken med tillhörande mark och mindre byggnader 1998.

Behövde nya lokaler– Det var ursprungligen för att mitt företag MTAB behövde nya lokaler för den palltilverkning vi gjorde åt Ahlsells centrallager, säger Göran Bergström.

Han betalade 300 000 kronor för byggnaderna, som han alltså tidigare velat riva.

– Jag jobbade politiskt under många år och det här var så nedgånget att jag tyckte man borde riva det, säger Bergström som tidigare satt i kommunfullmäktige för Folkpartiet.

Bytte 7 500 fönsterMen helt plötsligt hade han den slitna fastigheten i egen ägo och mycket arbete och pengar har lagts på att rusta upp den till det skick den har i dag.

– Bland det första vi gjorde var att lägga på nytt plåttak på den stora byggnaden. Sedan bytte vi fönster, de var ruttna. Totalt bytte vi ut 7 500 fönsterrutor, säger Göran Bergström.

I dag finns det verksamhet i samtliga lokaler på området, utom i översta våningen i huvudbyggnaden.

– Den står tom ännu, men vi har haft några intressenter. Och sedan är det ju många som vill att jag ska göra i ordning lägenheter där, säger han.

Ny veterinärDet senaste tillskottet i den lilla företagsby som undan för undan växt fram i den gamla skofabriken är Distriktsveterinären, som håller till på nedersta planet. Den största hyresgästen är Bra och begagnat, som lägger beslag på två hela våningsplan bara för butiksverksamheten.

– Varje plan är på 500 kvadratmeter. Det har krävts mycket arbete invändigt för att anpassa de lokalerna, säger Göran Bergström och visar runt bland begagnade möbler, kläder, böcker och annat som säljs i butiken.

Total överraskning– Jag brukar sitta här ett par timmar under de dagar det är öppet här, jag gillar att ha folk omkring mig, säger Göran Bergström, som själv är medlem i Larslundskyrkan i Sköllersta, en av de frikyrkoförsamlingar som driver Bra och begagnat i Sydnärke.

Att han fick årets kulturstipendium från Hallsbergs kommun var inget han hade räknat med.

– Nej, det kom som en total överraskning, så det var roligt. Men det passar väl extra bra med tanke på att det finns en del kulturverksamhet också här i fastigheten, bland annat replokaler för musikgrupper och en keramiker, säger Göran Bergström.

Mer läsning

Annons