Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt kort vid återvinningscentralen förväntas minska nedskräpningen

Nästa år ska Hallsbergs sop-abonnenter få tillgång till återvinningscentralen på norr även kvällstid och helger. Med den förändringen hoppas kommunen få bukt med problemen med nedskräpning.

Annons

Det är Sydnärkes kommunalförbund som ansvarar för återvinningscentralerna i den södra länsdelen.

I augusti stod en ny anläggning klar i Askersund och i samband med det införde förbundet ett så kallat "grönt kort". Med hjälp av det kan alla abonnenter komma in genom grindarna till området även på kvällstid och helger. Nu är tanken att Hallsbergsborna ska få samma service.

–Planen är att Hallsberg står på tur. Det kommer förhoppningsvis att införas i slutet av 2018, säger Marianne Christiansen, kommunens samhällsbyggnadschef.

Hallsberg har stora problem med nedskräpning kring kommunens återvinningsstationer, som NA berättade om i början av december. Värst tycks det vara vid anläggningen på Nytorgsgatan på norr.

Några hundra meter därifrån ligger en stor återvinningscentral, som också inrymmer en mindre station, och förhoppningen är att de utökade öppettiderna ska göra att färre slänger skräp på marken.

–Vad vi tror är att den olagliga dumpningen inte blir lika utbredd då, säger Marianne Christiansen.

I slutet av januari blir också den stora anläggningen den enda på norr, för då ska stationen på Nytorgsgatan flyttas till andra sidan stan. Närmare bestämt Transtensgatan 22.

Det har dock inte med nedskräpningen att göra, enligt Christiansen. Istället behövs den marken för den nya förskolan som ska byggas där.

Samtidigt undersöker Fti (Förpackning- och tidningsinsamlingen), som ansvarar för återvinningscentralerna, en annan tänkbar plats på Norr där en återvinningsstation skulle kunna anläggas.

Mer läsning

Annons