Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagenfors vill "torrlägga" kommunen

Tomas Hagenfors (KD) vill att Hallsbergs kommun inför nolltolerans mot alkohol i kommunala sammanhang. 
- Det kan vara relevant att de som ska gå i pension ska få ett glas vin vid sin avtackningsmiddag, menar Thomas Doxryd (S).

Annons

I april 1998 antog kommunfullmäktige i Hallsberg ett alkoholpolitiskt program hur kommunen ska förhålla sig till alkohol och alkoholkonsumtion inom de kommunala verksamheterna. I samband med detta bestämdes även att socialnämnden skulle redovisa en uppföljning och utvärdering av det alkoholpolitiska programmet.På kommunfullmäktigemötet i juni 2009 efterfrågade Tomas Hagenfors (KD) en uppdatering av det alkoholpolitiska programmet. Han fick då till svar att det skulle uppdateras.

Men fortfarande i dag, många år senare, har varken det alkoholpolitiska programmet uppdaterats eller utvärderats.

- Det här är en viktig fråga för oss kristdemokrater, säger Tomas Hagenfors.

I februari månad lämnade han in en interpellation till kommunstyrelsen angående kommunens representation med alkohol. I interpellationen föreslår Hagenfors bland annat att kommunen ska införa nolltolerans mot alkohol i kommunala sammanhang.

- Låt oss stå upp för att våra skattepengar inte används till alkohol, säger Hagenfors.

På senaste kommunfullmäktigemötet svarade kommunstyrelsens ordförande, Thomas Doxryd (S), på Hagenfors frågor i interpellationen. Doxryd berättar att det finns en policy i Hallsbergs kommun som förespråkar måttlighet och att varje enskilt tillfälle först måste godkännas av nämndordförande eller förvaltningschef.

- Detta sker inte på min goda vilja utan är reglerat.

Generellt handlar representationen med alkohol om ett eller två glas vin eller öl till maten, berättar Doxryd.

- Vi har jobbat med normalt umgänge.

Dock finns det två undantag där kommunen bjuder på mer alkohol än så: vid middagen för de kommunanställda som arbetat i 25 år inom kommunen och vid pensionsavtackning.

Thomas Doxryd uppger att han inte tror på en nolltolerans men att han däremot håller med om att det alkoholpolitiska programmet behöver en uppdatering.

Mer läsning

Annons