Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsberg fick rätt av förvaltningsrätten

Hallsbergs kommun gjorde inget fel när man skänkte en krona per invånare till Läkare utan gränsers insamling för svältkatastrofen på Afrikas horn. Det står klart efter en dom i förvaltningsrätten.

Annons

Det var i augusti förra året som Hallsbergs kommunstyrelseordförande Thomas Doxryd (S) gick ut och utmanade landets övriga kommuner att skänka en krona per kommuninvånare till de svältande på Afrikas horn. Omgående fick utspelet kritik på flera tidningars ledarsidor och även från en jurist på organisationen Sveriges kommuner och landsting. En privatperson i Hallsbergs kommun överklagade dessutom kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten, som alltså ger kommunen rätt.

– Det känns bra, det visar att vi gjorde rätt tolkning. Det är bra att vi nu fått det konfirmerat och att humanism inte är olagligt, säger Thomas Doxryd.

Rätt att skänka pengar

Förvaltningsrätten slår i sin dom fast att kommunen hade rätt att skänka pengarna och att beloppet, totalt 15 306 kronor, var så pass lågt att kommunstyrelsen kunde fatta beslutet utan att det behövde gå via kommunfullmäktige.

Hur många kommuner som till sist valde att anta Doxryds utmaning vet han inte.

– Vi krävde inga svar från de andra kommunerna, men jag vet att Kumla och Hällefors, samt någon Norrlandskommun nappade på utmaningen, säger Thomas Doxryd.

Mer läsning

Annons