Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsberg ska få plan för äldreomsorgen

Framtiden kommer att ställa nya krav på äldrevården. Hallsbergs kommun tar nu fram en egen äldreomsorgsplan där långsiktiga behov ska kartläggas och riktningen för framtidens äldreomsorg ska stakas ut.

Annons
Solveig Sund är projektledare för arbetet med äldreomsorgsplanen och Magnus Andersson (S) är ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden i Hallsberg kommun.

Precis som de flesta andra svenska kommuner står Hallsberg inför en situation med en åldrande befolkning och det är en anledning till att man beslutat arbeta fram äldreomsorgsplanen.

– Den demografiska utvecklingen är en viktig orsak. Bara de tre senaste åren har vi ju ökat antalet platser på äldreboendet Regnbågen med 20 och längre fram vet vi att behovet fortsätter att öka, säger Magnus Andersson (S), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

För projektledaren Solveig Sund handlar det även om att ta hänsyn till de förändrade kraven hos de äldre.

– De som blir 65 nu har ju exempelvis en helt annan IT-vana än de som är i 80-årsåldern och har helt andra krav och behov. Dessutom är de äldre i allmänhet friskare längre upp i åren, säger Solveig Sund.

Arbetet med äldreomsorgsplanen dras igång på allvar i höst och bland annat kommer Solveig Sund och hennes medarbetare samla in åsikter från allmänheten via så kallade fokusgrupper.

– Det blir fyra grupper, en med representanter från kommunens pensionärsråd och väntjänsten, två med personal och en med kommuninvånare som är intresserade. Det går att anmäla sig till den sistnämnda fokusgruppen via kommunens hemsida, säger Solveig Sund.

Äldreomsorgsplanen ska gälla från 2016 fram till år 2030 och är tänkt att beslutas av social- och arbetsmarknadsnämnden i december 2015.

– Men den här planen ska inte hastas fram, det viktiga är att det blir ett bra styrdokument som vi kan använda långsiktigt inom vår äldreomsorg, säger Magnus Andersson.

Mer läsning

Annons