Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsberg Sveriges hjärta

Hallsberg är Sveriges hjärta – åtminstone när det gäller spårbunden logistik. Det visas tydligt nu när EU-kommissionen pekat ut de viktigaste transportstråken i medlemsländerna.

Annons

– För svensk del handlar det om den så kallade botniska korridoren, där Norrbotniabanan ingår, och den nordiska triangeln mellan Stockholm-Oslo-Köpenhamn-Stockholm, säger Thord Andersson, enhetschef på Regionförbundet Örebro.

– Det är två vinstlotter som stärker länet och Hallsberg i och med allt gods från den botniska korridoren kommer att gå via Hallsberg till hamnen i Göteborg eller söderut, och triangeln passerar Hallsberg, fortsätter han men påminner om att nu ska förslaget baxas igenom resten av EU-systemet.

Det är till slut svenska regeringen som beslutar om en utbyggnad. EU-pengarna ska bara betala upp till 20 procent av finansieringskostnaderna. Målet är att huvudnätet inom EU ska stå klart 2030.

– Norrmännen håller på med en höghastighetsutredning för tåg. Om man på lång sikt vill åka riktigt fort mellan Stockholm och Oslo måste även Nobelbanan mellan Örebro och Karlskoga byggas. Det visar tydligt länets centrala roll, säger Thord Andersson.

Mer läsning

Annons