Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsbergare: Ingen tsunami men oro hemifrån

Hallsbergarna Lisa och Peter Kréjci semestrar på ön Curaçao norr om Venezuelas kust. Vid tiden för jordbävningen på Haiti träffade de två andra svenskar som hade hört om en tsunamivarning.
– Men här har vi inte sett att man har vidtagit några som helst åtgärder, säger Peter Kréjci som till vardags är journalist på Nerikes Allehanda.

Annons

Ön Curaçao tillhör holländska Antillerna och ligger ungefär 70 mil söder om Haiti och Dominikanska Republiken – med fritt hav emellan. Där avnjuter hallsbergarna Peter och Lisa Kréjci sin semester med dykning, sol och bad.

De första uppgifterna om katastrofen som nådde dem var vaga, men nog så otäcka.

– Vi träffade två andra svenskar när vi var på utflykt. De hade hört om katastrofen och att det hade gått ut en tsunamivarning, säger Peter.

Senare, hemma på hotellrummet där Peter lämnat mobiltelefonen visade sig att nära och kära oroat sig.

– För oss känns det som att det är långt borta till Haiti, men vi hade ändå fått SMS hemifrån från folk som undrade, säger Peter.

Ett dygn efter jordbävningen kan Lisa och Peter konstatera att katastrofen inte ledde till någon tsunami – och av vad de sett och hört så gick det inte heller ut någon allmän tsunamivarning där de semestrar. 

– Men man kan konstatera att där vi befinner oss en meter över havet och med hotellet på stranden, så skulle det inte bli mycket kvar av oss om det kom en tsunami, säger Peter Kréjci.

Mer läsning

Annons