Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hallsbergs bästa läge"

Det var aldrig någon tvekan om att öppna den nedlagda macken igen. Det bästa läget i Hallsberg, säger ägaren Salah Aramish som ser en ljus framtid för handeln på norr.

Annons

Många av de butiker som en gång fanns på norr har bommat igen. Nytorgets handel har avstannat och fler och fler handlar på andra sidan bron. Men det finns undantag, handlare som går mot strömmen. Salah Aramish tog över Statoilmacken intill bron för drygt ett år sedan.

Avskräckte inteDå hade butiken varit stängd sedan våren 2007, men det avskräckte inte Salah.

– Jag hade hört av kompisar och jobbarkompisar att det var många som saknade macken. Dessutom är det bästa läget i hela Hallsberg med trafik som kommer från alla håll. Rondellen här utanför är den mest trafikerade i samhället. Jag tänkte att det är klart att det måste gå bra att ha en mack där.

Och Salah verkar ha rätt.

Omsättningen ökarOmsättningen på drivmedel har ökat sedan butiken öppnade och han säljer bra. Han har planer på att öka utbudet och om allt går vägen även anställa mer personal.

Även på salongen Frisör Oscar i Korven ser framtiden ljus ut. Mohammed och Shila Arkuazee vågade satsa på sin dröm och startade eget.

– Vi bor här, så för oss känns det rätt att ha salongen på norr. Vi tittade på lokaler i centrum först, men vi ville egentligen vara här, säger Shila.

Vågade chansaFlera av kunderna har frågat paret hur de vågade chansa och starta ytterligare en frisersalong efter att de två föregående frisörerna som haft verksamhet i lokalerna gett upp.

– Det är klart att det var en chansning, men vi sa att vi ger det ett år och om det inte fungerar då så stänger vi.

Men än så länge verkar det som att chansningen gick hem. Kunderna blir fler och fler och det är inte bara hallsbergare utan även folk från Askersund, Hjortkvarn och Östansjö som kommer.

– Vi tycker att det går jättebra att ha företag här, så vi tänker fortsätta. Vi trivs här, konstaterar Shila.

Salah Aramish är lite mer skeptisk till hur kommunen tar hand om företagarna på norr.

Där Hallsberg växer– Det är inte handlarna på den här sidan som är negativa, det är kommunen. De satsar inte här och det tycker jag är konstigt. Jag tycker att det känns som att det är på den norra sidan som Hallsberg växer. Det öppnar många företag här.

Salah är också kritisk till standarden på norr, som han anser är sämre än i centrum.

– Rondellen här utanför är helt svart, det finns inte en enda lampa. På andra sidan bron är det upplyst, trots att den rondellen inte alls är lika trafikerad. Det är konstigt.

Mer kommunikationHan önskar mer kommunikation mellan kommunen och handlarna på norr för att få företagsamheten att blomstra.

– Jag skulle vilja att de samlade alla företagare som finns på norra sidan och hade en diskussion om framtiden. Det finns säkert många bra idéer om hur man vill utveckla handeln här.

Mer läsning

Annons