Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsbergs kommun: "Koka ditt vatten"

Imorse kunde inte Hallsbergs invånare få något vatten. Men nu har de flesta fått tillbaka vattnet - dock kan inte kommunen garantera vattenkvaliteten.

Annons
Personal från gatu- och VA-enheten samordnade insatserna när vattenförsörjningen gick igång igen, under överinseende av Marianne Christiansen, teknisk chef i Hallsberg.

Det var strax innan klockan åtta i morse kommunen fick reda på att hushåll i Hallsberg var utan vatten.

- Vi har ett reservkraftverk som normalt går igång. Nu gick de inte i gång under en period. Pumparna stod stilla och levererade inte vatten, säger Marianne Christiansen, teknisk chef i Hallsberg.

Vid halv nio-tiden var reservelförsöjningen vid Blacksta vattenverk i gång, enligt Niklas Hasselwander, enhetschef vid VA-enheten.

Vattentornet renoveras just nu. Annars finns det normalt en kapacitet på 900 kubik vatten där att ta till när vattenverket slås ut.

När reservkraftverket väl gick i gång vid vattenverket i Blacksta kunde de inte pumpa med fullt tryck direkt, utan trycket ökades på successivt

- Innan lunch har alla vatten med normalt tryck, säger Marianne Christiansen.

- Vad vi gör nu är att vi har lagt kokningsrekommendation på vattnet. Det är en ren säkerhetsåtgärd, fortsätter Christiansen.

- Vi har bedömt att det finns en risk. Därför har vi lagt en kokningsrestriktion. Vi rekommenderar att man kokar vattnet till dess att vi informerar om något annat, tillägger kommundirektören Torbjörn Dybeck.

Den informationen kommer att läggas ut på Hallsbergs hemsida, www.hallsberg.se

Vattentankar kommer att ställas ut på olika ställen i Hallsberg där allmänheten kan komma och hämta, däribland Kullängens vårdcentral och Werners backe.

Till en början gällde rekommendationen endast hushållen i Hallsbergs tätort, och inte Östansjö, i och med att hushållen där tillfälligt försörjdes av vattentornet i området. Men eftersom kapaciteten i det tornet inte bedöms räcka över helgen kopplades vattennätet i Östansjö i går eftermiddag återigen ihop med ledningen från Hallsbergs tätort.

Mer läsning

Annons