Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsbergskeramiker bryter utställningstrend

Det är många år sedan en Hallsbergskonstnär släpptes in på Bergööska huset. Men nu på lördag bryter keramikern Eva Dahlström igenom den barriären.

Annons
Keramikern Eva Dahlström är den första Hallsbergskonstnären på flera år som ställer ut på Bergööska huset. Från och med lördag är det hennes kvinnohuvuden i keramik som kommer att bo en dryg månad i det som hon kallar ett konstens vandrarhem.

– Det har inte varit så lätt att hitta någon i Hallsberg som vi vill ska ställa ut, säger Siv Eriksson i Hallsbergs bild- och konstförening.

Föreningen arrangerar nio-tio utställningar om året och senast en Hallsbergskonstnär visade upp sig var för flera år sedan.

Eva Dahlström är ingen barnfödd hallsbergare, utan har sina rötter i Motala. Men de senaste tjugo åren har hon varit verksam i kommunen. Det är här hon har sin konstnärsverkstad, där hon för övrigt nyligen inrett en galleridel.

Lördagens vernissage är den första i Hallsberg för keramikern som passade på att fylla 60 år i samband med sin utställning på Galleri Aguéli i Stockholm för tre år sedan.

Trots att Dahlström provat på både skulptur, reliefer och måleri är det i keramiken hon har sitt hjärta.

– Det är något speciellt med lera, och den återkommer jag ständigt till, säger hon.

I en majoritet av hennes keramiska alster får kvinnan en huvudroll.

– Jag är barnsligt förtjust i sakrala figurer som madonnor. Men det är inte den religiösa innebörden som lockar, utan det gåtfulla uttrycket. Varje människa är ett mysterium, förklarar Dahlström.

Hennes ”fågelkvinnor” bär viss likhet med figurerna på Picassostatyn i Kristinehamn. Men när det kommer på tal förklarar hon förläget att det måste vara en tillfällighet, för en sådan storhet vill hon bli jämförd med.

Fram till den 7 december kommer Bergööska huset vara berett att visa ett 50-tal av Eva Dahlströms alster.

– Det är så lyxigt att få vara med här. Det är som ett konstens vandrarhem där inte kostar något att bo, säger Eva Dahlström medan hon flyttar runt sina keramikfigurer i utställningshallen.

Mer läsning

Annons