Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsbergsmössan ett av huvudnumren

Vid sidan av kalendersläppet var Hallsbergsmössan ett av huvudnumren vid julmarknaden på Verners Backe.

Annons
Så här ser marnadens nya huvudnummer ut. Hembygdsföreningens Sture Hermansson agerar modell för den nygamla Hallsbergsmössan. Bakom nystarten av mössan strå Annica Fjällström som ägnat närmare ett år åt att återskapa Adina Näppis mössa.

Precis som tidigare år gick det inte att se någon ände på kön till kalendersläppet vid Norrbyringens och Hembygdsföreningens julmarknad på söndagen.

På en knapp timme hade Maud Stranneby sålt runt 400 av de totalt 600 kalendrarna.

– Det verkar som om det var fler i kön i år, men i fjol var det riktigt, riktigt kallt vid julmarknaden. Som mest har vi sålt sex kalendrar till en och samma person, berättar Stranneby.

För första gången har kalendern ett sammanhållet järnvägstema då den firar 150-årsjubileum i Hallsberg. Men Sven Cronvall som sammanställt kalender fanns inte på plats i år – ett domaruppdrag vid en handbollsmatch i Stockholm hade kommit ivägen.

Nytt för året var lanseringen av Hallsbergsmössan. För att vara en nyhet fanns det så stort sug efter den att mössan kan bli ett framtida huvudnummer, om man inte redan kan säga det.

Annica Fjällström som på nytt tagit fram mössan säljer den komplett i en påse med garn, stickor och mönster.

– Det var en äldre dam som fick mig uppmärksam på att Adina Näppi gjort en mössa som har sitt ursprung i ett förkläde från Berga gård.

Allt som allt hade Annica fått fram sex kompletta mösspåsar och de försvann på en knapp halvtimme.

– När jag skulle plocka ihop påsarna fick jag se att det bruna garnet var restnoterat, men jag har tagit upp sex beställningar.

Även det hembakade matbrödet och kakorna hade en strykande åtgång.

– Jag tror att de som kommer senare får bli utan, för det här kommer inte att räcka till klockan fyra, förklarade Inga Persson som varit med att bakat till marknaden de senaste 25 åren.

Hon och kollegan Berit Andersson kunde redan efter en timme blicka ut över ett alltmer renrakat bord.

Köerna var långa till försäljningen av 2012 års kalender. Julmarknaden på Verners Backe kan var första och sista chansen att komma över ett av de 600 exemplaren.
Det här är mina bilder. Lokföraren Lars Bohman var mäkta nöjd med att ha medverkat i 2012 års kalender. - Här bygger de den översta delen av bangården. Bilderna har jag fått ärva, men jag vet inte vem som tagit dem.

Mer läsning

Annons