Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsbergspolitiker vill ändra vallagen

Vallagen bör ändras så att inte personer väljs in i partier mot sin vilja. Det skriver fullmäktiges ordförande Hans Karlsson (S) och Siv Palmgren (S), ordförande i valnämnden, i ett brev till regeringen.

Annons

Efter höstens val skrev NA om Eddie Strömberg som blev invald i Sverigedemokraterna. Eddie Strömberg, som till vardags arbetar som rektor på gymnasiet i Hallsberg, kände sig kränkt av att behöva stå med på listan till ett parti som han inte vill kopplas ihop med.

Måste avsäga sig

Han blev tvungen att lämna in en skriftlig ansökan om entledigande till fullmäktige. Sedan gick ärendet till länsstyrelsen som avregistrerade honom.

För att undvika att något liknande händer igen har nu Hans Karlsson och Siv Palmgren skickat ett brev till regeringen.

I brevet kräver de att regeringen ser över vallagen och ändrar den så att personer inte ska kunna väljas in i partier mot sin vilja. Hans Karlssons och Siv Palmgrens förslag är att de som kandiderar måste ha gett sitt medgivande:

– Vi tycker att det är rimligt. Det är ingen stor förändring av vallagen. Om man föreslår någon som kandidat så ska man ha frågat henne eller honom och ha ett medgivande, säger Hans Karlsson.

Enligt honom har man inte haft något liknande problem vid något val tidigare i Hallsberg. Däremot finns det flera fall i resten av länet.

Kan leda till problem

I brevet refererar de till en rapport som gjordes av Valmyndigheten efter valet 2006 som bland annat pekar på hur ”drabbade” personer kan känna sig kränkta, få problem med arbetsgivare på grund av den ovälkomna partitillhörigheten eller till och med få ekonomiska problem.

– Vi har goda förhoppningar om att det ska ske en förändring. Det är inte en så stor och principiell förändring så att det inte ska gå att göra utan en omständlig utredning, säger Hans Karlsson.

Brevet skickas också för kännedom till länets samtliga riksdagsledamöter.

Mer läsning

Annons