Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här dör dovhjorten - insnärjd i kabel

(UPPDATERAD 17.10) Dovhjorten snärjde in sig i telekabeln och dog en plågsam död. Det hade inte hänt om Skanova hade tagit hand om kabeln som revs ned – för tre månader sedan.

Annons

I söndags kallades jägaren Lars-Erik Karlsson till markerna han brukar jaga på, Översta Björstorp, cirka sex kilometer norr om Hallsberg. Markägaren hade påträffat en död dovhjort. Den hade avlidit genom att snärja in sig i en nedfallen teleledning.

Ledningen hade skador och männen säger att de gjorde en felanmälan till Skanova, företaget som hanterar Telias telenät. Men kabeln hade legat länge på marken.

– Den har legat här i minst tre månader, säger Lars-Erik Karlsson.

Han är kritisk till hur Skanova hanterat ärendet.

– Företaget har känt till att telekabeln legat här. Teletekniker var nämligen här och reparerade ledningen för en tid sedan, men man gjorde ju bara halva jobbet. Ledningen fick ligga kvar på marken.

Skanova kan inte svara på varför kabeln har blivit liggande.,

– Markägaren tog kontakt med Skanova för att han ville fälla skog. Vi tog då ner ledningen. Sedan är rutinen att markägaren kontaktar Skanova och berättar när skogsfällningen är klar. Och här har det av någon anledning blivit en miss i kommunikationen, säger Skanovas kommunikationschef Inger Gunterberg.

Hon kan inte heller bekräfta att en felanmälan verkligen har gjorts.

– Vi reggar alla skador, och vi hittar inget på den här ledningen, säger hon.

Mer läsning

Annons