Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här dumpas grovsoporna

Solen lyser upp den lilla skogsgläntan och fåglarna kvittrar en julimorgon. Men idyllen störs av en stor hög med skräp jämte en husvagn med bara underredet kvar. Skogsförvaltaren Rolf Thorén suckar uppgivet.
– Nej, det är för bedrövligt.

Annons
Ofrivillig sophämtare. Rolf Thorén har ledsnat på att köra bort grovsopor från den skog han förvaltar. Foto: Jenny Tegnér

Hallsberg. Rolf Thorén har arbetat som förvaltare åt skogsägaren Hardemo häradsallmänning i drygt tio år. Hela tiden har markägarens område i Hallsbergs kommun varit ett återkommande tillhåll för dumpning av skräp och grovsopor.

– Här är bekymren många, stora och framför allt återkommande, säger Rolf.

Han tror att det beror mycket på att skogsmarkerna ligger nära de stora vägarna riksväg 50 samt den gamla Askersundsvägen.

Rolf går omkring bland trädgårdsmöbler, gamla väskor och trädgårdsavfall nertryckt i svarta sopsäckar.

– Om de i alla fall hade brytt sig om att tömma ut det ur plasten, då hade det ju förmultnat, säger Rolf, och lyfter upp en av sopsäckarna.

Som kronan på verket står den avsågade husvagnen ett tiotal meter bort. Taket ligger i bitar över allt annat skräp i gläntan.

– Det har inte blivit värre med nedskräpningen, säger Rolf och fortsätter medan han tittar bort mot husvagnen:

– Men det här är det grövsta jag har sett.

Tidigare har Rolf och andra från häradsallmänningen bland annat kört i väg en varmvattenberedare, isolering från ett pannrum, inredning från en pizzeria, bildäck och flera kubikmeter kläder.

– Vi har försökt i den mån det går att spåra de som har slängt skräpet, men det har aldrig gått.

Alla vägar in på skogsområdet har Rolf låtit bomma igen, nu återstår bara att bomma igen även den här vägen.

– Men det känns trist att minska tillgängligheten, på andra sidan vägen är det väldigt fina strövstigar dit folk åker med sina hundar.

Från kommunens sida kan man på Teknik- och planförvaltningen hjälpa till med att ta bort fordon, enligt lagen om flytt av fordon.

– Då försöker vi ta kontakt med den som äger fordonet och när det inte går ombesörjer vi sedan en skrotning, säger förvaltningschefen Marianne Christiansen.

Enligt reglerna ska ägaren till fordonet sedan betala för bortfraktningen. Står fordonet på en allemansrättslig mark är det kommunen som är ansvarig för renhållningen. Står däremot fordonet på en enskild mark kan markägaren bli ansvarig för att ta hand om fordonet, om inte ägaren kan spåras.

– När det gäller nedskräpning i naturen av andra saker, till exempel bildäck, så är det miljöförvaltningen man ska vända sig till, säger Marianne Christiansen.

Rolf Thorén har anmält nedskräpningen till miljöförvaltningen som har startat en utredning i ärendet.

Senaste tillskottet till sophögen, en avsågad husvagn.

Mer läsning

Annons