Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här gallras sly för höstens kolning

Arbetet inför nästa kolmila i Hjälmsätter har börjat. 40 kubikmeter ved ska tas fram.

Annons
En stunds vila. Kaffe, smörgås och kanske en grillad korv under vilostunden. Från vänster Lars-Göran Holmström, Björn Ask, Lennart Andersson och Erik-Gustav Nilsson.

En lördag i september förra året samlades många besökare vid kolmilan i Hjälmsätter, för att beskåda tändningen av milan och äta kolarbullar ute i det fria. För medlemmarna i kolarlaget var det en helg fylld av arbete, inte bara med att tända utan även vaka över kolningen.

40 kubikmeterOch nu har redan arbetet börjat inför nästa kolmiletändning. Till detta krävs det nämligen en hel del ved, minst 40 kubikmeter lövträd, och det är den som nu sågas och körs fram.

– Det är ändå bara hälften mot vad många kolmilor förr innehöll, säger kolarlagets ledare Lars-Åke Larsson.

Det gäller att ta i lagom. Tanken är ju att hela proceduren ska vara trevlig också med umgänge ute i skog och mark.

– Vi börjar varje år med att kalla till ett möte där vi ställer oss frågan om vi orkar köra ett år till. Och hittills har svaret blivit ja.

De två senaste åren har veden tagits vid Ålsta, mellan Hallsberg och Pålsboda.

– Det var markägaren här som ville ha gallrat. Och vi behöver ju ved. Så det blir bra för båda parter, säger Lars-Åke Larsson.

Göran Hermansson kör iväg på sin fyrhjuling, med en fullastad vagn med mestadels björk. En stund senare samlas de åtta äldre män som denna lördag hörsammat inbjudan kring elden för en fikapaus.

Fler välkomnaMed start klockan 9 träffas under flera lördagar framöver medlemmarna i kolarlaget, för att både gallra och dra fram redan fällda träd. Alla som är intresserade av att hjälpa till hälsas välkomna att ansluta.

Lars-Åke Larsson

Mer läsning

Annons