Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem för flykting-barn öppnar i vår

Efter en utdragen handläggning börjar alla tillstånd vara på plats. Om det går som planerat öppnar i vår det nya hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Doktorsvillan i Pålsboda.

Annons
Pålsboda är en väldigt bra ort för flyktingbarn att bo i. Jenny Steen (S), lokalpolitiker

Det har snart gått ett år sedan planerna för det nya flyktingboendet blev känt. Företaget Balladen AB jobbade då med förberedelserna.

I det läget pågick hyresförhandlingar. Den tidigare läkarbostaden tillhör Pålsboda vårdcentral AB och har på senare år varit tänkt att fungera som hotell. Det har dock inte varit någon rusning dit.

– Hotellverksamheten har praktiskt taget legat nere, säger Per Hemberg, ägare till Pålsboda vårdcentral.

Under sommaren tecknade Hemberg ett hyresavtal med Balladen AB.

– Vi hyr ut fastigheten - bolaget står för verksamheten. Det vi begär är att de ska hålla sig till gängse regler för den verksamhet som beskrivs.

Vad innebär det?

– Boendet öppnas för ensamkommande flyktingbarn upp till 18 år. Det får inte konverteras till att gälla äldre personer.

Det faktum att processen dragit ut på tiden beror inte på hyresavtalet, påpekar Hemberg, utan på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det dröjde innan de kom till Pålsboda, och det har varit många turer runt ärendet, menar han.

– Från början behövdes inget bygglov för att ändra användningen av huset. Men när IVO varit där kom nya besked. Ingen tycks veta riktigt vad som krävs.

Brandmyndigheten har också haft synpunkter. Tots att brandskyddet var anpassat för hotellboende krävdes ytterligare system.

– Men så är det. Under tiden får barnen vänta, konstaterar Hemberg.

Från början fick Balladen AB tillstånd att starta ett boende med fem platser. Under resans gång har IVO emellertid beviljat plats för sju barn.

Mohamed el-Mouab är verksamhetsansvarig. Som NA berättade i fjol kommer han från Örebro där han också har jobbat med ensamkommande.

– Nu väntar vi på ett samråd med kommunen, efter det ska allt vara i sin ordning att ta emot barn, säger han.

Bolaget har tidigare presenterat sig för dem som bor närmast Doktorsvillan. Det kom att orsaka undran och irritation i Pålsboda, fler vill veta vad som är på gång.

– När allt gått i lås kommer vi att ha en större informationsträff, säger Mohamed el-Mouabi.

Jenny Steen (S) bor i Pålsboda, är ledamot i Hallsbergs kommunfullmäktige tillika ordförande i regionnämnden för hälsa, vård och klinisk forskning. Hon välkomnar tillskottet i orten:

– Pålsboda är en väldigt bra ort för flyktingbarn att bo i. Vi har haft olika grupper hos oss tidigare och det har fungerat utmärkt.

Vi hyr ut fastigheten – bolaget står för verksamheten. Per Hemberg, Pålsboda vårdcentral AB

Mer läsning

Annons