Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsgårdarnas egen dag

Under gårdagen firades Hembygdsgårdens dag på flera orter i Sydnärke. NA besökte tre av dem.

Annons

Totalt hade elva hembygdsgårdar i området öppet för allmänheten under söndagen. Bland dessa var Finnerödja hembygdsgård som denna dag byggde på temat Resandefolket.

– Vi har under ett par år arbetat, i samarbete med länsstyrelsen, med två utgrävningar av bosättningen uppe i Krämarstan där resandefolk var bosatta tidigt 1900-tal, säger Lena Gribing som är ordförande i föreningen.

Hon förklarar att resandefolket som begrepp används på de folkgrupper som förr kallades tattare.

– Vi har en utställning där vi visar vad vi funnit och bilder från utgrävningarna. Det kommer även ättlingar hit till dem som en gång bodde där, sa hon.

En av de resande, skådespelaren Willie Andreasson, skulle senare under dagen läsa dikt och prosa.

– Vad vi är intresserade av är sociala kontakter och berättelser om hur de levde i Krämarstan. Därför har vi etnologer delaktiga i projektet för att sammanställa berättelser som kommer fram.

På gården fanns det också bland annat loppis, lotteri och kanske ett mindre väntat inslag, nämligen spådamer.

– Vi har spått fyra personer på en timme nu så vi är nöjda med intresset, sa Catrine Charlesdotter.

Hon och kollegan Katarina Rosqvist går en mediumutbildning i England och det var också där de träffades första gången. Katarina har en färdig utbildning som spirituell healer.

– Men här spår vi i kort, sa de och visade det lilla tältet där man kunde få framtiden berättad för sig.

Sköllersta hembygdsförening hade öppet i Åkerby skola som ligger strax intill hembygdsgården.

– Vi kommer att ha en stor hembygdsfest där den 17 augusti så i dag håller vi öppet här, sa Berit Forsberg, ordförande i föreningen sedan tio år tillbaka.

I den gamla skolan från 1870 serverades det kaffe och hembakat. I den stora salen var det flera utställningar.

– Vi har öppet hus här hela juli varje sommar. Här har vi förskolebarn från Sköllersta och Pålsboda som gjort en fjärilsutställning.

Det fanns två lokala konstnärer som ställde ut tavlor i olja respektive akvarell. Hemstöpta och ovanligt vackra ljus med spetsmönster kunde beskådas.

– Fyra, fem veckor varje år har vi ljusstöpning här i lokalen. Vem som helst får komma hit och stöpa sina ljus, det är populärt, berättar Berit Forsberg.

Ytterligare något som visas är hantverk i både gamla och nya tekniker och som tillverkas av kunniga damer som samlas två gånger i veckan. Däribland fanns kvastskaftsvirkning, en gammal och nära nog bortglömd teknik som tagits upp igen.

Yxhultbygdens kultur- och hembygdsförening hade något alldeles extra att fira denna dag. Festligheterna blev nämligen extra stora då man invigde att renoveringen av hembygdsgården var färdig. Hembygdsföreningen bildades 1997 och i början av 2000-talet skänktes bland annat Gjutstugan, som är från 1774, till föreningen.

– Vi har nu renoverat Gjutstugan och Röda huset färdigt och det är under ledning av Elving Pettersson som är mycket händig och kan precis allt om äldre tekniker, sa en av de ansvariga för dagens arrangemang, Monica Ström.

– Ja, i min ålder har man ju lärt sig en del genom åren. Jag fick fria händer och det var ju kul. Jag har blivit kallad för mäster här, sa den snart 96-årige Elving Pettersson och skrattade lite förläget.

Han visade runt i den färdiginredda Gjutstugan.

– Damerna här ville ha sänghimmel till sängen. Då fick jag göra ett fäste i koppar. ”Det är för glänsande”, sa de. Då fick jag behandla det med syra så att det såg antikt ut.

Han visade även ett stort skåp som han snickrat och nya ugnsluckor som han smitt. Inte undra på att han kallas just för mäster ...

GLADA DAMER. Spådamerna Catrine Charlesdotter (sittande) och Katarina Rosqvist spådde på Finnerödjas hembygsförenings dag.
NESTOR. Elving Pettersson har varit den som styrt över renoveringen av hembygdsgården i Hällabrottet. I går var det äntligen dags för invigning.
I min ålder har man ju lärt sig en del genom åren. Jag fick fria händer och det var ju kul. Jag har blivit kallad för Mäster här.  Elving Pettersson Hällabrottet

Mer läsning

Annons