Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten provar arbete utan nycklar

Den 1 december inleds ett försök med nyckelfri hemtjänst i Östansjö och Vretstorp. Slår det väl ut kan det bli verklighet i hela kommunen våren 2012.

Annons

Nyckelfri hemtjänst finns redan i ett flertal kommuner i landet, bland annat i Askersund. Nu vill även socialnämnden i Hallsbergs kommun införa systemet.

– Det är främst två anledningar till varför vi vill prova nyckelfri hemtjänst. Dels kan personalen snabbare komma in hos de äldre vid larm, dels blir det en förbättring av arbetsmiljön för de anställda, säger Torbjörn Dybeck, tillförordnad socialchef.

Kan ta lång tid

I dagsläget krävs en vanlig nyckel för att en anställd från hemtjänsten ska kunna ta sig in i lägenheten, vilket kan göra att det tar lång tid att ta sig in i en lägenhet.

– Om något akut händer kan personalen behöva ta en omväg och hämta nyckeln. Det här blir effektivare, säger Torbjörn Dybeck.

Enligt socialnämndens ordförande Magnus Andersson (S) kommer de som utnyttjar hemtjänsten inte att märka av någon skillnad.

– De använder sina nycklar precis som vanligt och kan låsa om sig. Det vi kommer att göra är en installation av en låskontroll på dörren som kopplas till personalens mobiltelefoner, säger Andersson.

Öppnar med mobiltelefon

Personalen kommer att ha en mobiltelefon där användarnamn och lösenord krävs för att kunna logga in. När telefonen hålls nära en dörr med lås-kontroll kan dörren öppnas.

Försöket gäller 70 personer och pågår till och med den 31 mars. Under den sista månaden genomförs en utvärdering.

– Om det här blir lyckat fortsätter vi införa det här i hela kommunen med början under våren, säger Magnus Andersson.

Mer läsning

Annons