Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett om HBT-plan

Vid måndagskvällens fullmäktigemöte hamnade skolnedläggningsfrågan och kommunens delårsrapport i skuggan av en lång och stundtals irriterad debatt kring förslaget att införa en HBT-plan i kommunen.

Annons

Kommunfullmäktige beslutade vid måndagens möte att inga fler skolor ska läggas ned under innevarande eller nästa mandatperiod. Någon folkomröstning ska därför inte hållas.

– Jag ska börja med ett mycket stort tack för det mod och det ansvar som samtliga partier tagit i en väldigt svår fråga, inledde kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Anders Lycketeg (C) och Torbjörn Appelqvist (M) yrkade bifall till förslaget och konstaterade att med det nya beslutet var det ingen mening att hålla en omröstning. Sverigedemokraterna hade till igår dock ändrat uppfattning. De vill hålla en omröstning.

– Jag räknar med att Sverigedemokraterna också avsätter motsvarande summa pengar i sin budget, svarade Andreas Svahn skarpt och kritiserade partiet för ansvarslöshet.

Emma Ode (MP) välkomnade alliansens bifall till förslaget, men köpte inte deras argument:

– Det är lite konstigt att höra företrädare från alliansen säga att de landade i det här beslutet för att beslutsformuleringen är att inga fler skolor ska läggas ned. Jag frågade er i våras varför ni inte budgeterat i rambudgetförslaget för att han en folkomröstning. Det fanns inga pengar lagda där från er då, sa Ode.

Men något svar kom aldrig. I stället blev det rösträkning. 38 av 41 ledamöter röstade för kommunstyrelsens förslag.

Delårsrapporten godkändes. Detta efter att de flesta i talarstolen landat i ungefär samma slutsats: Kommunens kostym har varit för stor, men efter ett hårt spararbete är skutan på väg mot en ljusnande framtid.

Majlis Telemos motion om att kommunen ska använda sin vetorätt mot att vindkraftverk uppförs inom kommunen röstades unisont ned.

Desto längre, och betydligt hetare, blev debatten om socialdemokraterna Jenny Steens och Bengt-Åke Anderssons förslag att införa en HBT-plan i kommunen.

Läs mer i tisdagens NA.

Mer läsning

Annons