Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpsamma ”lejon” firar 50-årsjubileum

I dag ska en minst sagt generös 50-åring hyllas. Sedan Lions club startade i Hallsberg har cirka fem miljoner kronor delats ut till välgörande ändamål. Jubileet till ära inrättar klubben ännu ett lokalt stipendium.

Annons
Hjälps åt att hjälpa till. Under 50 år har lokala Lions club ordnat aktiviteter, samlat in pengar och delat ut dem till välgörande ändamål både i Hallsberg och ute i världen. Ständigt på språng är trotjänarna Bertil Fredriksson, Hans-Olov Moberg och Gunnar Svedlund.

Det började i Chicago år 1917. En affärsman vid namn Melvin Jones kände att han ville göra något åt fattigdomen i världen. Han samlade en grupp som var beredd att arbeta ideellt för människor i nöd och en värld i fred.

– Själv brukar jag beskriva oss så här: vi betalar 700 kronor i medlemsavgift, och för det får vi jobba gratis, säger Gunnar Svedlund och skrattar gott.

Tre trotjänareNA träffar Svedlund och två andra trotjänare, Hans-Olov Moberg och Bertil Fredriksson, inför det högtidliga jubileet. Det går inte att ta miste på hur stolta och glada de är över allt som Lions i Hallsberg har uträttat sedan den lokala klubben grundades för 50 år sedan.

– I grunden handlar det om en humanistisk grundsyn. Men sen har vi fantastiskt roligt ihop också, säger Bertil Fredriksson.

– Det finns en stor glädje i att tillsammans få arbeta ihop medel för att sedan fördela dessa för att glädja andra, menar Hans-Olov Moberg som är president för den lokala klubben.

Marknad och brasaLions årliga aktiviteter är Hallsbergsmarken på hösten, julmarknad på skyltsöndagen och valborgsmässofirandet vid hembygdsgården. Utöver det ordnas aktiviteter för Världens barn, Röda fjädern och andra riktade insamlingar vid katastrofer och liknande.

– Majbrasan är klubbens äldsta aktivitet och har ordnats av Lions sedan 1962. På den tiden fanns Folkets park kvar och firandet pågick i två dagar. Ena dagen ordnade man vårbrasa och andra dagen var det familjedag, berättar Bertil Fredriksson.

Nytt stipendiumVarje år delar Lions ut ett ungdomsledarstipenium på 5 000 kronor. I år kommer ytterligare ett stipendium att utdelas.

– Vi kallar stipendiet ”Årets medmänniska”. För vad och till vem kommer att offentliggöras vid jubileet, säger Hans-Olov Moberg hemlighetsfullt.

Numera är Lions en förening för både män och kvinnor. De 17 frackförsedda herrar som invigde klubben i Sockenkyrkan hösten 1961 var nog dessutom ”lite finare i kanten” än det öppenhjärtliga gänget som driver verksamheten i dag.

– Vi som samlas i Lions har med oss massor av olika värderingar så klart. Allt det lägger vi åt sidan. Det vi har gemensamt och som är vår ledstjärna är att hjälpa, säger Gunnar Svedlund.

Vänner slåss inte. Ett av Lions uppdrag är att arrangera ungdomsläger över kulturgränserna. Här en bild från ett internationellt läger i fjol då deltagarna gick på vandring i Dovradalen.
Lions vardag. Katastrofhjälp, ledarstipendium eller en ridhäst för handikappade. Listan är lång. Här är det Sune Lang som kör ut julblommor till ensamma pensionärer i Hallsberg.

Mer läsning

Annons