Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjortkvarns skola räddad tills vidare

UPPDATERAD. Hjortkvarns skola är räddad tills vidare. Ortens befolkning gjorde en heroisk insats på måndagskvällen och lyckades få kommunfullmäktige att ändra förslaget om nedläggning till återremiss av ärendet

Annons

Fullmäktigemötet i Hjortkvarn denna kväll går till historien. Folk hade gått man ur huse för att försvara sin skola. Och de kom inte förgäves.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) intog en ödmjuk hållning från början, väl medveten om att förslaget om att lägga ned skolan kommit som en chock för invånarna.

– I en sådan här process kan man vara säker på att man gör vissa saker fel, och det har vi säkert gjort, sade han och bad om ursäkt för missar som gjorts med informationen.

Efter en över två timmars lång debatt ställde oppositionen ett yrkande om att återremittera ärendet för mer utredning.

– Jag yrkar i första hand på avslag för nedläggning, i andra hand på återremiss. Om vi vill att Hjortkvansborna ska känna att de tillhör Hallsbergs kommun så måste vissa saker få kosta lite, sade Ewa Unevik (M).

Andreas Svahn redogjorde för det extremt svåra ekonomiska läget i Hallsbergs kommun. Skälen till att kommunen hamnat här är främst den ökade arbetslösheten och minskade statsbidrag till kommunen, förklarade han.

Kultur- och utbildningsnämnden är tvingade att spara mångmiljonbelopp i år, och nästa år lika mycket. Det går inte att skjuta problemen på framtiden och låta andra reda upp dem, menade han. Därför var majoriteten emot en återremiss, och höll fast vid sitt förslag att lägga ned skolan.

-Skjuter vi på beslutet tvingas ni här ute leva med osäkerheten - när kommer skolan läggas ned. Det är inte ett ansvarsfullt sätt, sade Andreas Svahn.

Yrkandet på återremiss ledde till omröstning. Resultatet blev 23-17, Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot en återremiss medan hela alliansen, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade för.

Reglerna säger dock att det räcker med en tredjedel av rösterna för att få till en minoritets-återremiss. Den möjligheten gäller en gång när en minoritet vill bromsa upp ett ärende. Vid nästa beslutstillfälle är det majoriteten som råder.

Innan politikerna inledde sin maratondebatt fick invånarna i Hjortkvarn en dryg timma på sig att ställa frågor. Lugnt och metodiskt lade de fram sina frågeställningar för att politikerna skulle förstå att om skolan läggs ned sliter de hjärtat ur orten.

– Om ni stänger skolan kan ni lika gärna stänga Hjortkvarn, sade Erik Teerikoski.

Flera som gick upp i talarstolen påminde om kommunens ledord - demokrati, dialog och delaktighet.

– Tillsätt en arbetsgrupp och låt oss vara delaktiga. Varför inte göra det nu? Tillsammans kan vi hitta andra sätt at spara på, sade Sandra Hamilton.

Socialdemokraterna och miljöpartiet menade att det ekonomiskt svåra läget är ett hot för hela Hallsbergs kommun. Ur det perspektivet är det inte rimligt att driva en skola med endast 26 elever vidare, menar de.

Från oppositionen framfördes dock tio goda skäl att behålla skolan, med hänvisning till alternativa besparingar. Vänsterpartiet vill dessutom höja skatten för att rädda skolan.

-Vi har insett att en skola behövs här i Hjortkvarn, sade Tomas Hagenfors(KD)

Mer läsning

Annons