Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd skatt drevs igenom efter debatt

Är det nödvändigt att höja skatten eller inte? Om detta stod striden i säsongens sista möte i Hallsbergs kommunfullmäktige. Tre partier drev slutligen igenom en höjning på 50 öre från år 2016.

Annons
– Vi lägger också till pengar i budgeten, men ökar inte lika mycket. Torbjörn Appelqvist (M)

 Numerärt var motståndarna till skattehöjningen i underläge. Men från talarstolen framgick klart att oppositionen inte tänkte ge sig utan fight.

– Jag kan inte se att den föreslagna höjningen kommer räcka till allt ni lovar ut. Vad vi vill se är en ökad skattebas, att vi blir fler i Hallsberg. Vi lockar inte fler till vår kommun genom att höja skatten, sade Erik Teerikoski (FP).

Tillsammans med Moderaterna slogs Folkpartiet emot höjningen. De fick även oväntat sällskap av Sverigedemokraterna. SD aviserade för en tid sedan att de tänkte bifalla Centerns och Kristdemokraternas alternativa förslag om en skattehöjning med 25 öre. Men i måndags hade de ändrat sig.

– Vi anser att vi får hushålla med de pengar vi har. Men vi har lämnat en målvision, sade Majlis Telemo (SD).

Den skrivelsen fick underkänt av övriga partier, eftersom den saknade uppgifter om hur SD vill fördela kommunens pengar under planperioden 2016-2018.

– SD har, tyvärr, misslyckats än en gång med att ta fram ett förslag, sade Andreas Svahn (S).

Han påpekade att steg ett bör vara att partiet deltar i det förberedande arbetet med budgeten, och läste sedan upp fem mötesdatum där SD hade uteblivit. SD teg, men Telemo har tidigare sagt att ledamöterna inte haft den tid som krävs att jobba med budgeten.

Andreas Svahn redogjorde närmare för varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet, vill höja skatten med 50 öre. Han pratade om stålbadet som Hallsbergs kommun gått igenom, om statsbidrag som inte räknats upp i tillräckligt hög omfattning och om osäkra prognoser.

– Det går inte dåligt för oss, det går bra för Hallsbergs kommun. Däremot ökar behoven med fler barn i förskola och skola, och fler äldre i behov av vård.

Han noterade också att alliansen inte håller ihop, och undrade hur de ska arbeta i nämnderna framöver.

– Vi lägger också till pengar i budgeten, men ökar inte lika mycket, sade Torbjörn Appelqvist (M)

– Är det hemtjänsten som ska få 25 undersköterskor färre då, tycker ni? undrade Andreas Svahn (S)

Anders Lycketeg (C) försäkrade att Alliansen kan samarbeta trots att de har två budgetförslag

– Vi från Centern och KD tillför också mer pengar. Sen tror vi ändå att när folk väljer var de ska bosätta sig så är inte skatten helt oväsentlig. Därför föreslår vi 25 öre.

Lotta Öhlund (MP) pekade på behovet av underhåll av byggnader, gator och parker och menade att 50-öringen går åt nu, när nödvändiga anpassningar av kommunens ekonomi är gjorda.

Även Tryggve Thyresson (V) anser att förstärkningen behövs till hårt arbetande människor i vården och skolan.

– Är det hemtjänsten som ska få 25 undersköterskor färre då, tycker ni? Andreas Svahn (S)

Mer läsning

Annons