Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska brottsligheten stoppas?  Ge oss din åsikt

I dag startar NA en serie i tre delar som tittar närmare på den våg av brottslighet som har präglat Hallsberg under sommaren och hösten.

Annons
Varför förstör man? Det är för enkelt att bara svära om ouppfostrade ungar. Det anser Erik Haslinger, Hannah Bergström, Albin Allansson och Viktor Tiedermann på Transtenskolan. Bakom skadegörelsen finns folk som har det dåligt och vuxna har också ansvar i det, menar ungdomarna.BILD: SAMUEL BORG

Vuxna som köper ut alkohol och som skyggar inför ungar som röker eller helt enkelt är frånvarande vuxna. Det är några orsaker till den ökade skadegörelsen, menar ungdomar i Hallsberg.

– I början var det som en chock att så många föräldrar köper ut alkohol. Men nu har man blivit van, säger Viktor Tiedermann i Transtenskolans elevråd.

Stulen färgDet är en vanlig skolmorgon. När elever och personal kommer till Transtenskolan och Alléskolan är mängder av fönster och skyltar sprejade med bokstäverna LLK. Färgen som använts stals vid ett inbrott.

Som vuxen blir man orolig, ledsen eller vansinnig över all skadegörelse. Vad är det som pågår?

"Man hugger tillbaka"Vi vänder oss till fyra ungdomar i Transtenskolans elevråd för att få deras syn på saken: Hannah Bergström 14 år, Erik Haslinger 14, Albin Allansson 13 och Viktor Tiedermann 15.

– LLK står för ”länge leve kriminaliteten”, berättar Hanna.

– De som förstör mår inte så bra, och de hatar skolan, säger Erik.

Enligt Viktor har det blivit en grej att ”dryga” mot vuxna, exempelvis mot lärare. Men ungdomar tappar inte respekten för vuxna utan anledning, menar Viktor.

– Om någon hugger på dig så hugger man tillbaka.

Läs mer i onsdagens NA.

Mer läsning

Annons