Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster fick bo på hotell

Förseningen av kvarteret Mejeriet i Hallsberg ser ut att bli en dyrbar historia. Bland annat fick två familjer evakueras till hotell Stinsen en månad för mat och husrum.

Annons

Bygget av kvarteret Mejeriet slog stopp två månader redan i fjol höst. Byggherren K-fastigheter lovade dock att tidsplanen skulle hålla ändå.

– Det blir inga förseningar. Och budgeten är helt i linje med våra beräkningar, sade företagets vd Jacob Karlsson till NA den 7 oktober.

Riktigt så enkelt blev det inte. Inflyttning var utlovad i omgångar från 1 mars. Under vintern kom nya bud, att inflyttningen var försenad och skulle påbörjas etappvis från första maj.

Enligt Hallbos ordförande Magnus Andersson (S) och vd Peter Hjalmarsson skulle fyra lägenheter tillträdas den 1 maj, och resterande 1 juni av dem som tecknats.

– Men vid besiktningen innan maj framkom att det fanns brister. Då tog vi från Hallbo ansvar för det. Vi resonerade oss fram till lösningar som kändes bra för de fyra familjerna som inte kunde flytta in som planerat, säger Magnus Andersson.

En familj kunde stanna kvar i sin tidigare bostad. Två familjer fick mat och logi på hotell Stinsen. Den fjärde familjen evakuerades till en lägenhet i Hallbos bestånd.

Hallbo såg även till att tillhörigheter magasinerades för dem som behövde.

Vem ska betala räkningen för detta?

– Det gör byggherren, vad gäller evakuering och de omkostnaderna. En viss förseningsavgift faller på Hallbo, säger Peter Hjalmarsson.

Som NA har berättat tidigare ska Hallbo hyra kvarteret Mejeriet med samtliga 18 lägenheter när det är klart, enligt ett avtal som har tecknats med byggherren. Hallbo hyr i sin tur ut lägenheterna.

Hallsbergs nya kvarter

Kvarteret Kronan bakom hotell Stinsen bygger kommunen i egen regi, med 48 lägenheter. Inflyttning sker juli-september 2014.

Mejeriet, öster om Konsum, byggs av Hässleholmsföretaget K-fastigheter. Det blir 18 lägenheter som ska förvaltas av Hallbo. Inflyttning var planerat från 1 mars, men sköts på till 1 juni.

Mer läsning

Annons