Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll beslutar politikerna om skatten

Måndag 15 juni ska Hallsbergs kommunfullmäktige fatta beslut om budgetramarna för 2016-2018. Sverigedemokraterna bidrar inte med eget budgetförslag, men lämnar en målvision.

Annons

 Hur Hallsbergs ekonomi ska hanteras nästa år har varit ett hett ämne under försommaren, framför allt förslaget om en skattehöjning. I kväll avgörs frågan i fullmäktige.

Moderaterna och Folkpartiet säger nej till en höjning. Centern och Kristdemokraterna föreslår 25 öre. En majoritet av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick i kommunstyrelsen igenom en skattehöjning med 50 öre.

Sverigedemokraterna har dröjt med eget förslag. Men innan helgen lämnade de in ett budgetdokument, fast utan siffror om hur pengarna ska fördelas i kommunen nästa år. Deras förslag är i stället en målvision.

Den gängse ordningen i Hallsberg är annars att fullmäktige fattar beslut i juni om planeringsförutsättningarna för det kommande året, så kallade budgetramar, samt långtidsplan för de följande två åren. Efter det klubbas budgeten i december.

– Vi godtog majoritetens förslag till budget i december i fjol, för tiden 2015-2017. Den gäller till i höst då vi beslutar om nya budgeten, säger Majlis Telemo, företrädare för Sverigedemokraterna.

Däremot sades inget om någon skattehöjning när budget 2015-2017 fastställdes, menar Telemo. Det förslaget har tillkommit, men avfärdas av SD i Hallsberg.

– Att höja skatten för att finansiera politisk utopi anser vi vara fel väg. Kommunen måste på något sätt minska utgifterna, lagom är bäst, säger hon.

Partiet vill i stället verka för att fler kommer i jobb och att inflyttningen ska öka, gärna till landsbygden.

Mer läsning

Annons