Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasätter rivningsbeslutet av Folket Hus

Pensionären Arne Gren (S) vill stoppa rivningen av Folkets hus och efterlyser en ny utredning.- Jag vill att mitt eget parti besinnar sig, säger han.

Annons

Socialdemokraterna stod till synes eniga den 17 mars då fullmäktige beslutade att Folkets hus ska rivas. Men det mullrar ute i leden.

– Folk är så förbannade. De fakta som har redovisats håller inte som beslutsunderlag för en rivning, säger Arne Gren och fortsätter:

– Det enda raka nu är att prestigelöst konstatera att beredningen varit bristfällig och att vi måste ta detta en vända till.

Hur menar du?– De alternativa förslagen saknas i materialet, liksom kostnadsbilder med plus och minus. Ärligt talat har jag aldrig varit med om ett så dåligt beslutsunderlag.

Utredningen som fullmäktige lutade sitt beslut emot gjordes år 2011. NA-bygg fick då uppdraget av kommunen att göra en statusinventering av Folkets hus. NA-bygg anlitade i sin tur konsulten WSP. Själva inventeringen var säkert korrekt, menar Arne Gren.

– Men efter det är uppgifter inlagda som presenteras som fakta, men som inte är underbyggda. Där står att en ombyggnad skulle kosta 55 miljoner, och nybyggnad 65 miljoner, men det finns inte preciserat inne i materialet, säger han.

Mia Sydow Mölleby (V) framförde samma kritik som Arne Gren inför beslutet i kommunfullmäktige. Hon yrkade på återremiss och begärde också en ”ordentlig utredning” där plus och minus med att riva och alternativen finns redovisade så det framgår vad man tar ställning till.

Arne Gren har arbetat politiskt större delen av sitt liv. Från år 1966 hade han flera olika förtroendeuppdrag högt upp i kommunpolitiken i Hallsberg. Åren 1982-1994 var han kommunstyrelsens ordförande.

När Arne Gren första gången fick höra om rivningsplanerna av Folkets hus fylldes han av förvåning och undran.

– Vi är många i Hallsberg som är känslomässigt knutna till Folkets hus. Genom alla år har huset varit ortens samlingspunkt nummer ett, säger han.

”Byggnaden är i mycket dåligt skick”

 Kommundirektör Torbjörn Dybeck har respekt för åsikten att Folkets hus bör bevaras.

– Men beslutet att riva är fattat. Fullmäktige tycker att det räcker med underlaget vi har, säger han.

Torbjörn Dybeck är ansvarig för underlaget som låg till grund för politikernas beslut att riva Folkets hus.

Dybeck har hänvisat till en statusinventering som beställdes år 2011.

– Folkets hus-föreningen ville då investera i hissar och digital bioutrustning. Det skulle kosta tre-fyra miljoner. Kommunen ville ha klarlagt först om fastigheten hade status för att gå in med de miljonerna, säger Dybeck.

– Det visade sig att byggnaden är i mycket dåligt skick. När det gäller dagens normer och krav så är den i princip obrukbar, tillägger han.

Om man alls skulle fundera på att bygga om det, som en del önskar, skulle man tvingas blåsa ur hela huset först. Så illa är det, menar Dybeck.

Vem satte prislappen, att det skulle kosta 55 miljoner att renovera huset?– Vi bad utredaren att göra en uppskattning. Hade vi redogjort för vilken verksamhet man vill ha i huset och bett dem räkna på det exakt så hade de gjort det. Men det blev inte aktuellt.

Varför då?– Kommunen sa redan 2011 att det inte var rimligt att gå in med så mycket pengar som begärdes av Folkets hus. Inför år 2014 sa kommunstyrelsen att inga mer pengar alls skulle läggas på huset.

I fjol köpte kommunen fastigheten av Folkets hus-föreningen som då var på väg mot konkurs. Sedan har inventeringen funnits med som stöd inför beslutet att riva huset. Enligt Dybeck visar inventeringen tydligt att kommunen inte ska gå in med pengar där.

De som kritiserar beslutsunderlaget håller inte med- Varför saknas alternativ och kalkyler? 

Kommunen är beredd att skjuta till 100 000 kronor per år till Folkets hus-föreningen så den kan säkerställa att Hallsberg får bio och teater. Av vad som framkommit blir det i Alléskolan.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons