Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen mer parkering"

Folkets hus har rivits - vad händer sen? Kanske byggs en ny bilparkering, funderar flera invånare.– Nej, nej - det blir ingen parkering där, säger kommunalrådet Andreas Svahn.

Annons

Centrumbilden i Hallsberg är rejält förändrad sedan Folkets hus försvann. En del tycker det ser trist ut. Andra gillar den öppna vyn med tågen som tuffar förbi i bakgrunden.

– Se bara så fint de vackra tegelröda kulturbyggnaderna vid tågstationen kom fram. Jag gråter inte alls för att Folkets hus kom bort, säger Ann-Christine ”Titti” Eriksson, butiksägare i centrum.

Hon tillägger att hon å andra sidan inte är Hallsbergsbo från början, och har inte de kopplingar till denna historiska mötesplats som många andra hade. För dem är förlusten förenad med både sorg och ilska.

Oavsett vad man tycker har det som hänt blivit en riktig ”snackis”. Det stora samtalsämnet nu är vad som ska ske med den tomma tomten.

– Jag vill se en park där folk kan samlas, med en staty i mitten och en fontän, säger tidigare dagbarnvårdaren Ingmari Johansson och blickar ut över platsen.

Hon sitter på ett café mitt över gatan tillsammans med gamla kollegor. De är inte eniga. Några anser att utrymmet ska göras om till parkeringar.

Det förslaget ratas fullständigt av Marie Blomqvist som står med några vänner utanför cityhuset.

– En parkering? Nej, gud så trist. Bygg ett ställe där man kan gå ut och roa sig. Det är skit-tråkigt i Hallsberg på helgerna, säger hon.

Marie och hennes vänner gillar inte att man ska behöva åka till Örebro för att gå ut och ha kul. De tycker att kommunen ska passa på nu och ordna ett uteställe med dans och diskotek.

Lokföraren Barbro Kihl tänker mer på att vardagen ska fungera. Hon hör till dem som saknar parkeringsutrymme.

– Strax efter sju på morgonen är det fullt på de platser där man får stå över dagen. Och på långtidsparkeringen norr om järnvägen är det för oroligt, säger Kihl.

– Går kommunen ut med att det är lätt att pendla från och till Hallsberg så måste de också ha parkeringar.

Andreas Svahn hävdar att det redan finns gott om parkeringar och menar att en asfaltsyta ska inte få ersätta Folkets hus.

– Är det ett levande centrum vi vill ha så är det inte en parkering till vi behöver, säger han.

Just nu pågår en utredning om vad som är möjligt att anlägga på platsen, med tanke på närheten till järnvägen. Utifrån det ska sedan en plan tas fram för området.

– Självklart ska vi också lyssna in vad invånarna tycker, säger han.

Lotta Öhlund (MP) är ordförande i drift- och servicenämnden. Hon blir glad när hon hör att det finns invånare som önskar lite mer grönska i centrum.

– Från Miljöpartiet ser vi gärna att det blir en park där Folkets hus stod, i kombination med något annat. Men vi vill också att så många som möjligt får komma till tals i den här frågan, säger hon.

– Är det ett levande centrum vi vill ha så är det inte en parkering till vi behöver.Andreas Svahn (S) kommunstyrelsens ordförande.

Mer läsning

Annons