Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget krångel i nya Rotary

Känner du dig nyfiken på vad som pågår i lokalsamhället, och vilka människor som verkar där?– Kom då till oss. Det är ett jättebra forum att träffa folk, säger Anders Friberg i Hallsbergs Rotary.

Annons
Välkommen. Varje torsdag är det öppet hos Rotary vid Nytorget. Här är medlemmarna David Rommel, Lars Törnkvist och Anders Friberg. Anki Bergstedt från Nemax var gästföreläsare denna dag. Foto: Barbro Isaksson

För att ta sig till Rotarys klubblokal i Hallsberg får man gå igenom bowlinghallen. När man närmar sig rummet hörs skrammel av porslin, skratt och glada röster.

– Jag missar inte gärna någon torsdag. Det är underbart att träffa så många godhjärtade människor, säger David Romell som är på väg in till lunchmötet.

David är 26 år och mäklare i Hallsberg. Han är i mångt och mycket en bild av det moderna Rotary som det ser ut i dag, en klubb som står för öppenhet och mångfald och vill ha föryngring i leden.

Alla som är intresserade är välkomna till klubbens öppna lunchmöten. Ingen föranmälan och krångel, kom som du är, är mottot.

Tidigare handplockades medlemmar till Rotary, och man var noga med att ha en person från varje yrkeskategori. Allt sådant manér har klubben lämnat bakom sig.

– Vi samlar ju fortfarande mycket branschfolk. Men du behöver inte vara företagare eller i ledande position, eller ens ha arbete. Det vi står för handlar om andra saker än vad som står på visitkortet, förklarar Anders Friberg som är programansvarig.

Hallsbergs Rotary har exempelvis flera engagerade pensionärer. Där finns också en annan kategori som är mycket uppskattad: ”folk som har koll på orten”. De är i sig en stor kunskapskälla.

Lars Törnkvist är i år. Enligt honom är det en myt att folk i Rotary skulle vara ”lite fina i kanten”.

– Jag blev medlem 1985 och är till yrket vanlig frisör. Det är inget speciellt med det. Men jag tycker om att ta itu med frågor som är viktiga för samhället.

Enligt Törnkvist finns tre ledord för medlemmarna: engagemang, nätverk och kunskapsöverföring.

– I sak är vi världens största hjälporganisation. Humanitära insatser pågår runtom i länderna och vi jobbar för att utrota polio, bland annat genom försäljning av krokusar – små tygblommor.

Rotary gör också tre större satsningar lokalt varje år:

Klubben bidrar med en rejäl slant till avslutningsresan för åk 9 till Skara sommarland. Vidare delas ett stipendium ut till en talangfull elev i Hallsbergs kulturskola. Dessutom delar Hallsbergs och Kumlas Rotary tillsammans med Malmbergs elektriska ut två större ungdomsstipendier.

Utöver detta erbjuds ett smörgåsbord av föreläsningar i Hallsberg. När NA var på besök gästades klubben av Anki Bergstedt, vd för lokala företaget Nemax miljöhantering.

– Intresset ökar för miljöfrågor och för hur avfall ska hanteras. Vi har precis anställt en speciell miljörådgivare, kunde hon berätta.

olika projekt. Hallsbergs Rotary delar årligen ut ett kulturstipendium. I julas belönades musikeleven Per Eriksson.

Mer läsning

Annons