Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inte avsett att favorisera någon”

Det är varma dagar och det säljs glass överallt i Hallsberg, men på kommunens hemsida finns det bara plats för en försäljare.

Annons

Hallsbergs kommun har stått för bygget av en glasskiosk på torget som arrenderas ut under sommaren.

Nu har den invigts och det uppmärksammas på kommunens hemsida. I varma ordalag presenteras glassen från Hjortkvarn och som en slutkläm i texten frågas: ”vilken blir din favoritsmak”.

– Det hade ju varit trevligt om det hade stått något om oss som finns här året om, säger Tina Frödin på Hallsbergs hälsohandel som också har glass i sitt sortiment, Klings glass från Mariestad.

I sak tycker hon inte det är fel att kommunen hjälper till med marknadsföringen av lokala företag.

– Men man kunde göra mer, till exempel har det ju pratats om att lokala företag ska få synas i montrar på stationen och så borde det bli lättare att få tillstånd att sätta upp skyltar så att man hittar till handeln i Hallsberg.

Inte upprörd

Caroline Andersson som driver Nya Adolfsson blommor och även är engagerad inom Hallsbergshandlarna, är inte upprörd över kommunens annons.

– Det är ovanligt att man lyfter fram en enskild företagare, men i det här fallet tror jag att det handlar om att försöka få fler att stanna i Hallsberg, säger hon.

I dialogen mellan kommunen och handlarna under våren har man bland annat konstaterat att många hallsbergare åker till Askersund för att köpa glassen som tillverkas i Hjortkvarn.

En glasskiosk på torget för att få mer fart i centrala Hallsberg, och för att få glassugna att äta italiensk Hjortkvarnsglass på hemmaplan.

– Sett ur hela Hallsbergs synvinkel, och det är väl så man får se det, tycker jag att det är bra, säger Caroline Andersson.

”Fler kunde ha nämnts”

Josefine Jansson, informationsansvarig på Hallsbergs kommun, är den som lagt ut texten om glassförsäljningen på torget.

– Det klart att flera glassförsäljare skulle kunna ha nämnts. Det är inte avsett att favorisera en enskild försäljare, säger hon och tillägger att kommunen annonserade om att den som ville sälja glass på torget kunde lämna in anbud.

Josefine Jansson motiverar informationen med att kommunen tidigare, i andra sammanhang, berättat om att en glasskiosk skulle öppna på torget i sommar.

– Sedan har öppningen dröjt eftersom tillverkaren haft svårt att klara alla leveranser. Många har undrat varför det dröjt och därför ville vi nu berätta att kiosken faktiskt har öppnat, säger Josefine Jansson.

Mer läsning

Annons